Gemeente Leiden

Exposities in stadhuis en Stadsbouwhuis

Publicatiedatum: 12 september 2003

Kunst kan veel verschillende grondslagen hebben, dat blijkt wel uit de exposities die volgende week starten in het stadhuis en het Stadsbouwhuis. Hetty Arens gebruikt een stookoven, Gertrude Krayenbosch is gefascineerd door natuurlijke vormen en Marijk Gerritsen bezoekt eilanden over de hele wereld.

INFORMATIE EN DIENSTVERLENING - De presentatie van Hetty Arens in de vitrines van het stadhuis toont een serie keramische flessen. Deze zijn gestookt middels de 'pit-fire techniek', waardoor sommige flessen zwart worden, en anderen niet. Zo krijgt elke fles een eigen karakter. Het werk van Arens heeft leerlingen van de scholengemeenschap Winterswijk geïnspireerd tot het schrijven van gedichten, onder begeleiding van de dichter Piet Gerbrandy. Deze gedichten zijn ook aanwezig in de vitrines.

Ook keramiste Gertrude Krayenbosch stookt, maar dan met een speciale Japanse techniek: Raku. Het kenmerkt zich door een zwart lijnenspel op de potten. Raku betekent ongedwongenheid, geluk, behaaglijkheid en vreugde, en dat is ook wat Krayenbosch met haar werk wil uitdrukken. Naast de Rakupotten stelt zij ook kleivlinders tentoon.

Eilandenrijk

De expositie van Marijk Gerritsma, in de vitrines van de bibliotheek van het stadhuis, toont geen keramiek maar een scala aan kunstzinnige uitingen: etsen, tekeningen, olieverfschilderingen, foto's en boekjes met tekst. Daarnaast ook dierlijke overblijfselen die de kunstenares op haar reizen gevonden heeft. Dankzij een bezoek aan het Zweedse eiland Gotland raakte Gerritsma geïnspireerd, en sindsdien heeft zij nog veel meer eilanden, over de hele wereld, bezocht. De expositie is hier een weerslag van.

Hetty Arens Expositie Hetty Arens:

Plaats: vitrine stadhuis

Periode: 16 september tot en met 7 november

Open: tijdens kantoortijden en donderdagavond tot 20.00 uur.

Gertrude Krayenbosch Expositie Gertrude Krayenbosch:

Plaats: Stadsbouwhuis

Periode: 16 september tot en met 17 november

Open: tijdens kantoortijden.

Marijk Gerritsma Expositie Marijk Gerritsma:

Plaats: bibliotheek stadhuis

Periode: 15 september tot en met 7 november

Open: tijdens kantoortijden en donderdagavond tot 20.00 uur.

Deze pagina is gewijzigd op 12 september 2003