Nederlandse Taalunie

12 september 2003

Jeroen van den Berg wint Taalunie Toneelschrijfprijs

De Nederlandse auteur/regisseur Jeroen van den Berg werd voor zijn tekst Blowing onderscheiden met de Taalunie Toneelschrijfprijs. Hij ontving de prijs, die 10.000,- bedraagt, tijdens Het Theaterfestival op 12 september 2003 in De Brakke Grond, Vlaams Cultuurhuis.

Voor de vijftiende keer reikte een deskundige jury, dit jaar bestaand uit Dorine Cremers, Christophe Vekeman en Sabri Saad El Hamus, de Taalunie Toneelschrijfprijs uit aan de beste Nederlandstalige toneeltekst van het afgelopen jaar. Ruim tachtig inzendingen dongen mee naar de prijs. De teksten Cloaca van Maria Goos en Blowing van Jeroen van den Berg staken er volgens de jury met kop en schouders bovenuit. Uiteindelijk werd besloten om de prijs dit jaar aan de laatste toe te kennen. In het juryrapport looft de jury Jeroen van den Berg om de wijze waarop hij vanuit het gezichtspunt van twee kinderen een familierelaas beschrijft. Uit het juryrapport:

Blowing schetst een genadeloos en zeer voorstelbaar portret van een middle class gezin, van de frustraties, het onvermogen en de verbittering van de ouders, van het verdriet en de angst, maar ook de dromen van de kinderen. De tekst is geschreven vanuit het gezichtspunt van de kinderen uit het geportretteerde gezin en dat maakt Blowing zo geslaagd, aangezien dit ook precies de doelgroep is; menige jongere zal zich hierin herkennen. In stijl en vorm is Blowing net zo anarchistisch als de verwikkelingen in de huiskamer. Het zit vol mooie vondsten en is verleidelijk vlot geschreven, en hoewel de effecten vet zijn aangezet is het een toneeltekst die je bij de strot grijpt.

Blowing werd geschreven in opdracht van Het Laagland en geregisseerd door Bas Zuyderland.
Jeroen van den Berg

Schijver/theatermaker Jeroen van den Berg (1966) studeerde in 1993 af aan de regie-opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In datzelfde jaar won hij de aanmoedigingsprijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten en kreeg hij een eervolle onderscheiding van de Top Naeffprijs. Na zijn studie richtte hij het Oranjehotel op, waaraan hij tot de opheffing in 2002 verbonden bleef als regisseur en tekstschrijver.

Daarnaast werkte hij onder meer voor Theater van het Oosten, Het Zuidelijk Toneel en Festival a/d Werf. In 2002 regisseerde hij Private Lives van Noël Coward, in 2004 opnieuw te zien in verschillende theaters. Bijna gelijktijdig staat zijn nieuwe voorstelling Show vijf weken lang in het Werktheater in Amsterdam. Jeroen van den Berg is sinds 1995 ook regelmatig gastdocent op de Amsterdamse Theaterschool en Toneelacademie Maastricht.


---

© Nederlandse Taalunie