Staatsbosbeheer

de romeinen komen in het open monumentenweekend, 10 september 2003

Maar liefst 28 forten openen hun deuren tijdens de 10e Nationale Fortenmaand in september! En tijdens het Open Monumentenweekend op 13 en 14 september is er extra veel te beleven op de forten. Forten die normaalgesproken gesloten zijn voor publiek zijn op zaterdag 13 september geopend. Fort Vechten is het hele weekend omgetoverd tot Speelfort met survivaltoestellen. En... de Romeinen komen!

Forten alleen op 13 september open
Normaal is Fort Kijkuit gesloten, maar op zaterdag13 september is Fort Kijkuit in Vreeland open voor bezoekers. Ook het imposante fort Nieuwersluis opent de poorten. Het fort was lange tijd verboden voor de mens en dat heeft gezorgd voor veel planten, vlinders, insecten en vogels. Er zijn een bomvrije kazerne, torenfort en remises te bezichtigen. Gidsen van Natuurmonumenten geven er de hele dag rondleidingen. Ook open op 13 september: Fort Blauwkapel en Fort de Bilt in Utrecht. Er zijn o.a. een tentoonstelling en videopresentatie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en speurtochten voor kinderen. In het kapelletje van Blauwkapel wordt het orgel bespeeld. In de Fortenmaandbrochure en op de www.fortenmaand.nl is te vinden welke forten er nog meer geopend zijn.

De Romeinen komen!
Op Fort Vechten wordt op 13 september om de eerste paal gelegd van een 9 meter hoge Romeinse wachttoren. Om 11 uur zal een detachement legionairs en genisten de Marsdijk in Bunnik afmarcheren op zoek naar een geschikte plek voor een wachttoren. Gedeputeerde van Bergen van de provincie Utrecht, burgemeester van Bunnik mw. Van Rijnbach- de Groot en mw. Van Egmond van Staatsbosbeheer zullen samen toezien op het leggen van de eerste paal. De ceremonie is meteen de start van het Speelfort-weekend met rondleidingen, survivaltoestellen, levend stratego en historische soldaten op Fort Vechten.

September Nationale Fortenmaand
In september openen veel forten hun deuren voor publiek. Er worden allerlei bijzondere activiteiten georganiseerd: rondleidingen, wandelingen van fort naar fort, theatrale voorstellingen, kunstexposities en fietstochten. In de Fortenmaandbrochure staan alle activiteiten op een rij. De brochure is verkrijgbaar bij alle deelnemende forten, de VVVs en bibliotheken in de provincie Utrecht en de grote VVVs en bibliotheken in het land. Of kijk op www.fortenmaand.nl.

De Nationale Fortenmaand wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht, Staatsbosbeheer en Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie.