Gemeente Eindhoven

Persbericht: 9 september 2003, no. 158

Open Monumentendag 14 september 2003

Boerenbouw in Eindhoven

De Open Monumentendag staat dit jaar landelijk in het teken van de boerderij. Reden hiervoor is dat veel boerderijen verdwijnen, waardoor niet alleen een bedrijfstak verdwijnt maar ook het landschap een deel van zijn karakter kwijtraakt. Ook in Eindhoven was de landbouw eeuwenlang het belangrijkste middel van bestaan. In het buitengebied komen daarom nog veel boerderijen voor, waarvan een klein aantal nog fungeert als agrarisch bedrijf.

Tentoonstelling
In het kader van de Open Monumentendag is in het Milieu Educatie Centrum aan de Genneperweg 145 van 14 tot en met 21 september a.s. een tentoonstelling ingericht over de Boerenbouw in Eindhoven. De tentoonstelling laat zien hoe de boerderijbouw in deze omgeving zich heeft ontwikkeld in relatie tot het landschap en het agrarisch bedrijf. Bovendien treft men een overzicht aan van boerderijen in Eindhoven met de status van rijks- of gemeentelijk monument. Dezelfde tentoonstelling is tot en met 9 november a.s. te zien in Museum Kempenland, St.Antoniusstraat 5-7, als onderdeel van de tentoonstelling Tussen de boeren op het platteland, het boerenleven als thema voor kunstschilders en fotografen. In het Historisch Openluchtmuseum Eindhoven, Boutenslaan 161B, zijn constant de voorlopers van de nog bestaande boerderijen als reconstructie te zien.

Brochure
Ten behoeve van de Open Monumentendag heeft de gemeente Eindhoven een brochure over de Boerenbouw in Eindhoven uitgebracht. Deze brochure geeft inzicht in de ontwikkeling van de boerderijbouw in de regio door de eeuwen heen.
De brochure is vanaf maandag 8 september gratis verkrijgbaar bij: het Informatiecentrum van de gemeente Eindhoven, Stadhuisplein 10; het Milieu Educatie centrum, Genneperweg 145 en de VVV Tourist Information, Stationsplein 17.
Op vertoon van de brochure is het Historisch Openluchtmuseum Eindhoven op zondag 14 september gratis te bezoeken.
Ook de tentoonstelling Tussen de boeren op het platteland, het boerenleven als thema voor kunstschilders en fotografen in Museum Kempenland is op zondag 14 september gratis toegankelijk. De toegang tot het Milieu Educatie Centrum is altijd gratis.

Openstelling en rondleiding
Tijdens de Open Monumentendag, zondag 14 september a.s., zijn zes historische boerderijen van 10.00 tot 17.00 uur opengesteld. Vanuit de ecologische boerderij Genneper Hoeve, Tongelreeppad 1, wordt om 11.00, 13.00 en 15.00 uur een rondwandeling door Groen Gennep georganiseerd, terwijl schapenhouderij Cor Adriaans, Doolstraat 7, van 10.00 tot 17.00 uur doorlopend is geopend.
Vier boerderijen, Riel 14, t Hofke 13, Oude Urkhovenseweg 2-4 (De Merckthoeve) en Celebeslaan 30 kunnen alleen met een ter plaatse aanwezige gids worden bezocht. Bij deze vier boerderijen starten de rondleidingen om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Bij de boerderij aan de Celebeslaan 30 wordt door de SMS/Belangengroep de beuk erin een aantal activiteiten op touw gezet, zoals oude werktuigen, oud-Hollandse spelen, pannenkoeken, een prijsvraag en Brabantse liedjes, om deze boerderij in het zonnetje te zetten.

Jeugd
Om ook de jeugd voor de historie te interesseren wordt in het kader van de Open Monumentendag voor hen een speurtocht uitgezet langs de opengestelde Boerderijen. De vragenlijst voor deze speurtocht is vanaf 14 september bij het Milieu Educatie Centrum verkrijgbaar en moet daar voor 1 oktober a.s. zijn ingeleverd. De drie beste inzendingen krijgen een prijs.

© 2003 Gemeente Eindhoven