Gemeente Renswoude



* Verbod opgeheven
Verbod opgeheven
Datum: 12/09/2003 Bron: Vallei & Eem

Waterschap heft verbod onttrekken water uit beken op

Het verbod op het onttrekken van water uit de beken ten oosten van het Valleikanaal wordt per maandag 15 september opgeheven. Hiermee is het onttrekkingsverbod voor het gehele gebied van Waterschap Vallei & Eem opgeheven. Het verbod voor de rest van het gebied was al per 1 september opgeheven.

Ondanks dat er de afgelopen weken regen is gevallen, zijn de waterstanden in de beken nog niet zoals ze normaal behoren te zijn. Toch verwacht het waterschap geen problemen omdat er door de landbouw nauwelijks meer beregend hoeft te worden.

Op 21 juli besloot het waterschap het onttrekken van water uit de beken ten oosten van het Valleikanaal te verbieden. Vanaf 8 augustus gold het verbod voor het gehele gebied. Door de aanhoudende droogte was de afvoer van de beken en het Valleikanaal zeer klein geworden. Stilstaand water kan snel zuurstofloos worden. Dat kan vissterfte en stankoverlast tot gevolg hebben.

Op 1 september werd een deel van het verbod opgeheven. Omdat het waterpeil in de Nederrijn niet verder daalde, kon er voldoende water via de Grebbesluis bij Rhenen worden ingelaten in het Valleikanaal. Hiermee zorgde het waterschap ervoor dat er water bleef stromen door het Valleikanaal, de Oude Lunterse Beek en de Heiligenbergerbeek. Met deze doorstroming bleef de waterkwaliteit in deze watergangen op peil. Water inlaten is voor de beken in het oosten van het gebied niet mogelijk. De doorstroming is hier afhankelijk van neerslag.

Voor het onttrekken van oppervlaktewater uit beken, kanalen en sloten is in veel gevallen een vergunning nodig. Een vergunning is nodig als de pomp meer dan 1 kuub per uur kan onttrekken. Voor het aanvragen van een vergunning kunt u contact opnemen met Waterschap Vallei & Eem, telefoon 033 43 46 205.