Provincie Friesland
---

Nummer: 172 itv
Datum: 15 september 2003

Provincie vraagt meerjarenvisie van instellingen voor nieuwe budgetovereenkomsten

Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân willen van de maatschappelijke instellingen in de provincie weten wat zij vanaf 2005 verwachten te gaan doen. GS vragen de instellingen om inzicht te geven in de maatschappelijke vraag die de instellingen verwachten, wat de instellingen daaraan menen te kunnen bijdragen en wat zij daarvoor aan budget van de provincie verwachten te ontvangen. GS vragen de gegevens om eventueel nieuwe budgetovereenkomsten af te sluiten, of heroverwegingen ('oud voor nieuw') door te voeren voor de periode 2005-2008.

In een brief aan de instellingen schrijven GS dat de bestaande budgetovereenkomsten per 31 december 2004 aflopen. Het afsluiten van nieuwe overeenkomsten voor een volgende periode is geen automatisme. Gedeputeerde Jan Ploeg: "Deze aanpak houdt geen waardeoordeel of een bij voorbaat voorgenomen bezuiniging in, maar een juridisch administratieve procedure. Aan de andere kant: de klant is koning, ook in welzijnsland. Er moet dus een relatie zijn tussen de producten die een instelling levert en de maatschappelijke vraag."
Binnenkort nodigt Ploeg de instellingen uit voor een gesprek om de aanpak toe te lichten.

Door de meerjarenoverzichten kunnen GS beoordelen in hoeverre de producten van de instellingen bijdragen aan het door Provinciale Staten voorgenomen beleid c.q. de maatschappelijke vraag. Aan de hand van deze beoordeling doen Gedeputeerde Staten voorstellen voor subsidiëring van producten aan Provinciale Staten.

Voor het aangaan van nieuwe subsidie-overeenkomsten hebben GS een plan van aanpak opgesteld. Dit plan bevat ook een evaluatie van de huidige procedures. In het voorjaar van 2004 worden voor deze evaluatie steekproefsgewijs instellingen, waarmee de provincie een overeenkomst heeft, benaderd. Het is de bedoeling om de eisen, die aan productplan, productverslagen, de inleveringsdata van productplannen en productafrekeningen worden gesteld, te evalueren. Op grond van deze uitkomsten zal dan een verbeterde aanpak kunnen worden uitgevoerd.

---- --