Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 15 september 2003

ZORGEN OVER VEILIGHEID ROND SCHIPHOL

Staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat moet zo snel mogelijk duidelijkheid geven over de externe-veiligheidsnormen rond Schiphol. Naar aanleiding van meerdere zorgwekkende berichten willen PvdA, D66 en GroenLinks op korte termijn opheldering over de stand van zaken.

Bij de discussie over de nieuwe Luchtvaartwet is met de Tweede Kamer afgesproken dat het veiligheidsrisico van de nationale luchthaven niet mag toenemen ten opzichte van de situatie in 1990. Om het risico te berekenen zou een statistisch-causaal veiligheidsmodel worden opgesteld, waarmee het groepsrisico in 2005 kan worden vastgesteld.

In een brief van 1 september meldde de minister van VROM dat uit onderzoek is gebleken dat het niet mogelijk is een statistisch-causaal veiligheidsmodel op te stellen en dat wordt gewerkt aan een alternatief. Tijdens een hoorzitting van de Vaste Kamercommissie van Verkeer en Waterstaat op 11 september 2003 het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) dat zijn organisatie werkt aan een model voor de externe-veiligheidsnormen rond Schiphol, maar dat dit niet in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat gebeurt en dat het NLR hier nooit een opdracht voor heeft ontvangen.

Zondagavond 14 september maakte het tv-programma Netwerk melding van een uitspraak van een woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat dat het niet haalbaar is in 2005 een veiligheidsmodel gereed te hebben. Op basis van gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) stelt Netwerk bovendien dat het (groeps)veiligheidsrisico rond Schiphol inmiddels circa 55 procent hoger ligt dan in 1990.

"Deze ontwikkelingen baren ons zeer grote zorgen. Het behoeft geen toelichting dat wij veel waarde hechten aan een juiste norm voor de externe veiligheid en aan het nakomen van de beloftes die daarover in de Luchtvaartwet zijn opgenomen", schrijven de Tweede-Kamerleden Co Verdaas en Diederik Samsom (PvdA), Boris van der Ham (D66) en Wijnand Duyvendak (GroenLinks) aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat. Ze vragen via de commissie staatssecretaris Schultz van Haegen om opheldering op zo kort mogelijke termijn.

Daarbij moet in ieder geval antwoord worden gegeven op de volgende vragen:

· Kunt u een toelichting geven op de hierboven genoemde brief van het ministerie van VROM?

· Wat is de huidige stand van zaken met betrekking tot het opstellen van externe-veiligheidsnormen, zoals vastgelegd in de wet Luchtvaart?

· Welke gegevens zijn op dit moment beschikbaar over het (groeps)veiligheidsrisico van Schiphol?

· Hoe denkt de staatssecretaris de wet Luchtvaart na te komen, wat betreft het toegevoegde amendement Van Gijzel?

Voor nadere infomatie: Co Verdaas, 06-18306010