De Unie


Atos Origin: CAO ongewijzigd verlengen?

15 september 2003 - In juli bent u geïnformeerd over de uitkomst van het CAO-overleg. In augustus hebben bijeenkomsten plaatsgevonden waarop het onderhandelingsresultaat is besproken met leden en niet-leden. Nu wordt het resultaat aan u als leden ter stemming voorgelegd.

Even recapituleren
Zoals u weet was het CAO-overleg gestrand door een fundamenteel van mening over de positie van partijen met betrekking tot het onderwerp salarisaanpassing. We hadden samen met de collega-bonden en de ondernemingsraad zwaar ingezet op gelijkwaardigheid van partijen in dit verband en op onderhandeling over de salarissen in het kader van volwaardig en integraal CAO-overleg in plaats van apart vrijblijvend salarisoverleg in september. We wilden (en willen) af van de bepalingen in de CAO, die het loonoverleg loskoppelen van de CAO en die de directie het recht geven de loonontwikkeling eenzijdig te bepalen. Daarnaast hadden we nog een aantal verbeteringsvoorstellen gedaan, terwijl de directie had ingezet op vrij vergaande versobering van een aantal arbeidsvoorwaarden en wilde ons niet tegemoet komen op ons belangrijkste punt.
Vervolgens hebben het overleg geschorst en bijeenkomsten voor alle medewerkers georganiseerd in Utrecht, Arnhem, Groningen, Eindhoven en Rijswijk. Veel medewerkers hebben zich kunnen uitspreken over de standpunten van vakbonden en OR en we zijn in onze opvattingen gesteund en gesterkt.
Daarna hebben we de schorsing opgeheven en zijn we, in een poging toch nog verder te komen, op de avonden van 25 en 26 juni weer met de directie in gesprek gegaan. De directie bleek enerzijds bereid de meeste versoberingsvoorstellen in te trekken, maar wilde anderzijds niet tegemoet komen aan de belangrijkste voorstellen van vakbonden en OR.
We hebben aan het eind onze knopen geteld en vastgesteld dat er per saldo onvoldoende bereikt was.
De optie die ons inziens overbleef om nu uit de ontstane patstelling te komen was: niets veranderen en de CAO ongewijzigd verlengen. Dit idee is uiteindelijk door de directie overgenomen. Alle partijen bij het overleg hechten voldoende aan de CAO om die niet zomaar aan de kant te zetten. We hebben niet bereikt wat we wilden, maar er is mijns inziens wel een basis gelegd om op verder te bouwen. Onze fundamentele punten staan de komende tijd duidelijk op de agenda en we zijn er nu in geslaagd de door de directie beoogde versoberingen tegen te houden. Ongewijzigd verlengen lijkt voor dit moment de beste optie.

Bijeenkomsten met het personeel
Zoals we hadden beloofd, is de uitkomst van het overleg eerst besproken op bijeenkomsten met leden en niet-leden in Groningen, Rijswijk, Utrecht, Arnhem en Eindhoven. Hoewel niet van harte, ondersteunden de aanwezigen het idee om (a) op dit moment de CAO ongewijzigd te verlengen en (b) het punt van een volwaardige CAO (inclusief loononderhandelingen) in de onderhandelingen 2004 weer in te brengen (naast eventuele andere punten).
Verder werd het idee om voorafgaand en in de loop van nieuwe onderhandelingen weer in de vorm van bijeenkomsten met leden en niet-leden te gaan praten zeer positief ontvangen.

Verband met septemberoverleg
Als de CAO verlengd wordt kunnen we in het najaar weer deelnemen aan het september-overleg over de loonontwikkeling 2004. Hoewel we bij dat overleg volgens ons dus geen gelijkwaardige partij zijn er wordt slechts overlegd, niet onderhandeld zou deelname daaraan toch zinvol kunnen zijn. De directie heeft ons bij hoog en bij laag verzekerd, dat we bij dit overleg uiterst serieus worden genomen. Wel: we zijn benieuwd en: we houden u op de hoogte. Het overleg staat in principe gepland voor oktober
De directie heeft ook aangekondigd dit najaar ook met plannen te komen voor wijziging van het pensioensysteem (meer richting beschikbare premie: een gegarandeerde premie, maar geen toegezegde pensioenuitkomst). Het lijkt geen positieve ontwikkeling. We zullen er serieus aandacht aan moeten geven.

Nu tijdens de bijeenkomsten in het land gebleken is dat men na discussie het toch een goed idee vindt om de CAO met een jaar te verlengen, leg ik dit voorstel met een positief advies aan u ter stemming voor.
U kunt uw stem uiterlijk 19 september 2003 uitbrengen met het bijgevoegde stembiljet, die u kunt downloaden. U kunt uw stem ook voor de genoemde datum per e-mail uitbrengen: grt-e@unie.nl.

Met vriendelijke groet,

Wouter van Lidth de Jeude
bestuurder

* Integrale tekst stembiljet (pdf)

maandag, 15 september 2003