Gemeente Stede Broec 15-9-2003
Stede Broecse sloten worden aangepakt

Op het ogenblik worden de sloten in Stede Broec schoongemaakt. Wij zijn als gemeente verantwoordelijk voor het schoon en op diepte houden van de waterlopen die ons eigendom zijn. Doel is het waarborgen van de doorstroming van het water. Het Hoogheemraadschap (ontstaan uit een fusie van de Waterschappen) verplicht gemeenten daartoe en houdt er ook toezicht op. De jaarlijkse schoonmaakklus wordt van oudsher "de schouw" genoemd.

Het gaat om de sloten en de oevers. Alles wordt gemaaid, deels met een trekker vanaf de kant, deels met een boot vanaf het water. Bij bruggen zijn er soms lastige hoekjes waar moeilijk bij te komen is; dat doen we met handgereedschap. Alle waterplanten moeten eraan geloven. Gebeurt dat niet, dan groeit een sloot binnen een paar jaar dicht en komt de doorstroming in gevaar. En dat levert risico op, bijvoorbeeld bij zware regenval; dan moet het water weg kunnen. Ook neemt de bergingscapaciteit drastisch af als de sloten vol planten zitten; dat levert problemen op bij zware regen.

De Stede Broecse sloten worden, zoals gezegd, één keer per jaar schoongemaakt. Als u zich op een ander moment ergert aan te weelderige (water)plantengroei in de sloot langs uw tuin, dan staat het u uiteraard vrij om daar zelf iets aan te doen.