Programmabureau Advies Overheid.nl

De praktijk van IB (1); Mill en Sint Hubert: kwaliteit in eenvoud

De gemeente Mill en Sint Hubert is een gemeente met 11.000 inwoners in de provincie Noord Brabant die bestaat uit verschillende dorpskernen. Een typisch geval van een groene plattelands gemeente, ver verwijderd van de randstedelijke hectiek. Dit straalt de gemeentelijke website bij binnenkomst ook uit. Een rustige website, zonder te veel poespas. De gemeente organiseert iedere maand een nieuwe discussie op de website.

Vanaf de homepage kan de burger die zijn mening aan de gemeente kwijt wil, direct door naar het discussieforum op de website. Het archief van dit forum loopt terug tot en met april 2003. Bij binnenkomst op het forum krijgt de bezoeker direct een overzicht van alles wat er op de site te vinden is. Men kan doorklikken naar de uitleg over de website, waarin toegelicht wordt dat bijdragen niet direct worden geplaatst, maar pas na controle. Verder zal er aan het eind van iedere discussie een samenvatting worden geschreven met hierin de actiepunten die uit de discussie naar voren zijn gekomen.

De lopende stellingen staan direct aan het begin van de pagina en kunnen worden aangeklikt om op te reageren. Hiervoor hoeft alleen naam, e-mail en de reactie ingevuld te worden. Het is allemaal weinig exotisch, maar wel overzichtelijk en makkelijk in het gebruik.

Het discussieforum wordt nog niet veel, maar wel consequent gebruikt. In april waren er zes en in mei zeven reacties. In juni en de vakantie weer minder, maar dat trekt straks misschien weer aan. De reacties die binnenkomen zijn vrij uitgebreid en komen van duidelijk betrokken mensen. Verder zijn er wat fotos te vinden bij reacties op het discussie forum. Het is niet duidelijk of die door de schrijver of webmaster zijn ingevoegd, maar het maakt de discussie wel sprekender.

Mill en Sint Hubert heeft dus een eenvoudig, maar functioneel discussieforum. Mocht u nog twijfelen of interactieve beleidsvorming te ingewikkeld of overdreven is voor uw gemeente, ga hier dan zeker eens kijken.

Scoring:
Toegankelijkheid: ++
Bruikbaarheid: ++
Gebruik: -
Uitleg en vervolg: ++
Speciaal: +/-

(Dit is deel 1 uit de serie 'IB in de praktijk'. Lees meer over deze opzet in de Nieuwsbrief van 3 september 2003: "De praktijk van interactieve beleidsvorming bij gemeenten beoordeeld" .)

www.ictu.nl