VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: Falen WTO forse klap voor wereldeconomie

DEN HAAG, 15 september 2003 - Ondernemingsorganisatie VNO-NCW is zeer teleurgesteld over de mislukking van de WTO-conferentie in Cancún.

Het falen van Cancún betekent dat de wereldeconomie een stimulans onthouden wordt op het moment dat deze broodnodig is. En het betekent een forse tegenslag voor het internationale bestel op een moment dat dit toch al zwaar onder druk staat. De afspraken die in Cancún gemaakt hadden moeten worden - tariefverlaging, liberalisering van de handel in landbouwproducten en in diensten, vereenvoudiging van tijdrovende douaneprocedures, beperking van misbruik van anti-dumpingregels - zouden voor Nederlandse bedrijven belangrijke kostenbesparingen en nieuwe zakelijke mogelijkheden hebben opgeleverd.

Hoewel er tal van tegenstellingen over de agenda van Cancún waren, komt het afbreken van de conferentie - zonder dat overeenstemming is bereikt - toch onverwacht.

Het slechte resultaat van de WTO-conferentie betekent formeel niet het einde van de Doha-ontwikkelingsronde, immers Cancún was daarin maar een tussenstation. Maar het tweede échec van een WTO-topconferentie binnen vier jaar, dat deels veroorzaakt is door dezelfde kwesties, zal wel dwingen tot een serieuze discussie over de toekomst van de Ronde. Het is nodig de huidige situatie grondig te analyseren, zodat een nieuw kompas aan de onderhandelingen kan worden gegeven.


---
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 (anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588 of Wytze Russchen 06 557 61 908)

15 sep 03 15:55