Persberichten - 15/09/2003

Agfa tekent voor 6 miljoen euro contracten in Belux in eerste helft 2003

Agfas bewezen competentie in de integratie van RIS/PACS/EPR-systemen haalt Belgische en Luxemburgse hospitalen over de streep

Mortsel, België 15 september 2003 In de eerste helft van 2003 sloot Agfa overeenkomsten met zeven hospitalen in België en Luxemburg om digitale gezondheidszorgnetwerken te implementeren in die hospitalen en in de hun omringende gezondheidszorgnetwerken. Essentieel bij deze oplossingen is Agfas bewezen competentie in het implementeren van ADCÔ Computed Radiography (CR) en het integreren van Radiology Information Systems (RIS) met IMPAXÔ, het Picture Archiving and Communications System (PACS) van Agfa. Het totaal van de orders beloopt ongeveer 6 miljoen euro.

Hospitalen in België en Luxemburg gaan steeds vaker op zoek naar een digitaal gezondheidszorgnetwerk om te voldoen aan de nood aan betere gezondheidszorg zonder daarbij de kosten te verhogen. Agfa komt op een unieke manier tegemoet aan hun eisen. De universitaire ziekenhuizen AZ Brugmann in Brussel en AZ Damiaan in Oostende zetten allebei een vijfjarenplan op om naar een digitale omgeving over te gaan en kozen allebei Agfa als voorkeurpartner.

Het Brugmann-ziekenhuis, dat deel uitmaakt van de IRIS-groep, de grootste gezondheidszorggroep in Brussel, heeft zoals de andere hospitalen van de groep gekozen voor Agfa-oplossingen om de radiologische en klinische informatiestromen te digitaliseren voor zijn polikliniek, zijn spoedopname en zijn centrale diensten. Een tweede site, die onlangs overgenomen werd, zal eveneens in dit vijfjarenplan geïntegreerd worden.

Het Oostendse AZ Damiaan ontstond uit de samensmelting van twee particuliere ziekenhuizen op twee kilometer van elkaar. Vandaag vervoert een busdienst patiënten van de ene naar de andere campus voor onderzoeken. De invoering van Agfas ADC CR-oplossingen op beide sites, en de koppeling met een RIS en een PACS Broker (RIS Gateway) van Agfa, betekende de eerste stap naar een complete IMPAX-oplossing. Om aan de budgettaire beperkingen tegemoet te komen, stelde Agfa Finance een flexibele oplossing voor, waardoor het hospitaal gedurende zeven jaar jaarlijks een vaste operationele kost kan budgetteren.

Agfa, dat zich sterk profileert als integrator, werkt samen met experten uit alle departementen van het hospitaal. Door nauw samen te werken met het IT-departement van de Cliniques du Sud Luxembourg, in de Belgische provincie Luxemburg, slaagde Agfa erin precies die CR en PACS-oplossingen voor te stellen die ze wensten. De twee campussen van het hospitaal wisselen informatie uit via een vaste leased line, en gebruiken hetzelfde archief. Ze bieden het omliggende gezondheidszorgnetwerk ook toegang tot de informatie via een webbrowser en Agfas IMPAX WEB1000Ô-server. De Cliniques du Sud Luxembourg wordt algemeen beschouwd als een pilootproject voor de Luxemburgse hospitalen met wie ze uitgebreid communiceren.

Ook twee andere Luxemburgse hospitalen besloten om hun bestaande infrastructuur uit te breiden met oplossingen van Agfa, beide onder de indruk van Agfas referentiesites. Het Hôpital Kirchberg, een compleet nieuw hospitaal dat van bij het begin koos om filmvrij te werken, zal ADCÔ CR-oplossingen, CR-mammografie inbegrepen, en Agfas RIS/PACS-oplossing installeren. Het Centre Hospitalier du Nord vroeg Agfa om zijn IMPAX-oplossing te koppelen aan het bestaande RIS en besliste zijn ADC CR-infrastructuur uit te breiden.

Met de Clinique Saint-Joseph, in het Duitstalige landsdeel van België, bewijst Agfa dat zelfs kleine maar gespecialiseerde medische centra op een voordelige manier een RIS/PACS-oplossing kunnen implementeren. Nadat een uitgebreide case study door Agfa aantoonde dat kleinere gezondheidszorgcentra hun RIS/PACS-investering op 5 jaar kunnen terugverdienen, besliste het 135 bedden tellende medisch centrum om het eerste kleine hospitaal te worden met zon installatie. Dankzij de IMPAX-oplossing van Saint-Joseph heeft nu ook het externe gezondheidszorgnetwerk van huisartsen en specialisten toegang tot klinische informatie.

Ook bij het Centres Hospitaliers Jolimont, dat over twee sites beschikt, bewees Agfa nogmaals zijn leiderschap op het vlak van naadloze integratie van RIS en PACS, een van de sleutelvoorwaarden om tot een compleet Electronic Patient Record-systeem (EPR) te komen. Agfa is de enige op de markt die een volledig geïntegreerde RIS/PACS-oplossing aanbiedt. Het hospitaal, met 882 bedden op de twee sites, zal Agfas oplossingen in zijn informatiestromen introduceren, van de planning van patiënten over het aanvragen van onderzoeken tot en met facturatie. Door de naadloze integratie met Agfas IMPAX-oplossing wordt het hospitaal Agfas grootste RIS/PACS/EPR-referentiesite in België en Luxemburg. (Einde van het bericht)

Over Agfa
De Agfa-Gevaert Groep is een van s werelds toonaangevende bedrijven in beeldvorming. Agfa ontwikkelt, produceert en verkoopt analoge en digitale systemen, in hoofdzaak bestemd voor de grafische industrie, de gezondheidszorg, non-destructive testing, micrografie en cinefilm, en consumer imaging.

Agfa heeft zijn hoofdkwartier in Mortsel / België. De onderneming is actief in 40 landen en heeft 120 agenten doorheen de wereld. Samen realiseerden zij in 2002 een omzet van 4,683 miljard EUR. Informatie over het bedrijf en zijn producten is te vinden op de thuispagina van Agfa op het World Wide Web: www.agfa.com.

Bron: Agfa
Provider: Euronext Brussels