Landelijke Studenten Vakbond

t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie
EMBARGO TOT DINSDAG 16 SEPTEMBER 2003, 15.15 UUR

Beloofde investeringen in Hoger Onderwijs blijven uit

Kabinet vergeet studenten in kennissamenleving

Utrecht, 14 september 2003 - Financieel komen studenten en instellingen in het hoger onderwijs er bekaaid af in de Rijksbegroting. De bezuinigingen van Balkenende I worden helemaal overgenomen. Er wordt alleen geïnvesteerd in tijdelijke oplossingen, niet in kwaliteit, toegankelijkheid en studeerbaarheid. Op studiefinanciering wordt beknibbeld, uitgaven worden uitgesteld en studenten lopen een groter leenrisico. De investeringen elders worden op deze en de volgende generatie studenten afgeschoven. Gebroken beloftes, volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

De overheid wil zich alleen nog maar op hoofdlijnen met het hoger onderwijs bemoeien. Er komt een landelijke rendementsdoelstelling, waarop de instellingen worden afgerekend. Studenten staan hierin buitenspel. De LSVb is bang voor overhaaste vormen van selectie en een verlies aan kwaliteit. Als instellingen ervoor zorgen dat studenten door goede voorlichting en begeleiding op de juiste plek terechtkomen, zijn de maatregelen van het kabinet overbodig.

Het kabinet wil maximale participatie in het hoger onderwijs: iedere student moet het uiterste uit zijn eigen capaciteiten halen. De doorstroom van MBO naar HBO wordt echter bemoeilijkt door een ontoegankelijker studiefinancieringssysteem. De overstap van HBO naar WO vergemakkelijkt ook niet, terwijl bekend is dat dit een van de grootste problemen van bachelor-master is. Daarnaast wordt het gebrek aan mobiliteit binnen het voortgezet onderwijs niet opgelost.

Beleid en geld ontbreken dus op al deze terreinen. Omdat het kabinet wel projecten op wil starten voor collegegelddifferentiatie en selectie en de doorstroomproblemen niet opgelost worden, ziet de LSVb dat het onderwijs alleen maar ontoegankelijker wordt. "Uit niets , maar dan ook niets blijkt dat onderwijs prioriteit heeft, mooie woorden ten spijt", aldus LSVb-voorzitter Merijn de Jong, "Vorig jaar stemde D'66 met deze motivatie tegen de onderwijsbegroting, wij vragen ons oprecht af wat deze onderwijspartij nog in dit kabinet doet."

NOOT:

Landelijke Studenten Vakbond