VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES
http://www.musicals.nl

Eerste optreden uit Nederlandstalige musical Mamma Mia!

Amsterdam, 14 september 2003

EERSTE OPTREDEN UIT NEDERLANDSTALIGE MUSICAL MAMMA MIA!

Dinsdagmiddag 16 september zullen de castleden van de musical Mamma Mia!, onder wie Simone Kleinsma, voor het eerst de Nederlandse versie laten horen van het nummer 'Mamma Mia', een van de 22 ABBA-hits waarop het verhaal van de musical is gebaseerd. Zowel de ABBA-hits als het verhaal zelf zijn voor de Nederlandse voorstelling van Mamma Mia! vertaald. Coot van Doesburgh is verantwoordelijk voor de vertaling van de hits en Daniël Cohen nam het script voor zijn rekening. Het optreden vindt plaats tijdens een van de eerste repetities waarbij alle betrokkenen van de musical (cast-, orkest-, en crewleden) aan elkaar en de pers worden voorgesteld.

Coot van Doesburgh werd voor de vertaling door Björn Ulvaeus persoonlijk gevraagd. Van Doesburgh zei over het verrichte werk: 'Het was een spannend proces, waarbij veel heen en weer naar Zweden werd gebeld.' Van Doesburgh stuurde de vertaalde liedteksten naar Björn Ulvaeus. Hij liet ze door een Nederlandse zanger voorzingen om zo de vertalingen te kunnen beoordelen. Daniël Cohen vertaalde het orginele script, geschreven door Catherine Johnson, dat gaat over de komische verwikkelingen rond een moeder en een dochter op een Grieks eiland.

Björn Ulvaeus was in eerste instantie sceptisch over een vertaling van de oorspronkelijk Engelse voorstelling. Joop van den Ende heeft hem overtuigd van het belang van de vertaling. 'De nummers onvertaald laten vond ik geen goed idee, omdat de kracht van de voorstelling ligt in de manier waarop de ijzersterke songs verweven zijn met het verhaal.' In Duitsland, waar Stage Holding Mamma Mia! op dit moment in het Duits brengt, is de vertaling door publiek en pers enthousiast ontvangen. Net zoals in Japan waar de voorstelling in het Japans te zien is. Ulvaeus liet weten zeer tevreden te zijn over het werk van Coot van Doesburgh en Daniël Cohen.

Mamma Mia! gaat in Nederland op 9 november 2003 in première in het Beatrix Theater in Utrecht. Nederland wordt daarmee het zevende land waar de musical in première gaat en de Nederlandse voorstelling wordt de elfde versie van Mamma Mia! die er bestaat. Meer dan tien miljoen mensen hebben Mamma Mia! inmiddels gezien in landen als Canada, Engeland, de Verenigde Staten, Australië, Japan en Duitsland. Op 29 oktober, de eerste try-out, opent het verbouwde theater zijn deuren voor het publiek.

Noot voor de redactie/