NU'91

Onderhandelingen CAO VVT: zwaar weer, weinig zicht op opklaringen

Op 15 september, de dag voor Prinsjesdag, zijn de onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor alle werknemers in de verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg (VVT) van start gegaan. Zoals gebruikelijk is bij de eerste onderhandelingsronde, lichtten de werknemers- en werkgeverspartijen hun eigen voorstellen toe.

De werknemerspartijen, waaronder NU91, hebben zich sterk gemaakt voor een nieuwe CAO die gebaseerd is op de 'oude' CAO verpleeg- en verzorgingshuizen. Deze CAO kent in vergelijking met de CAO thuiszorg betere arbeidsvoorwaarden.

De werkgevers willen het liefst zo veel mogelijk afspraken maken met ondernemingsraden in plaats van individuele werknemers. Dat betekent dat je zèlf met je baas over je salaris moet onderhandelen. En da's nou net waarom je lid bent geworden van je bond. Volgens NU'91 is dit plan van de werkgevers dan ook geen goed idee.

De standpunten liggen ver uit elkaar. Morgen begint NU'91 aan de tweede onderhandelingsronde. We hopen dan van de werkgevers te horen te krijgen of zij nu echt willen onderhandelen, of liever bezig blijven met vormtechnische haarkloverij. NU'91 hoopt op het eerste. Hou nu91.nl in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.