Ingezonden persbericht


---
persverklaring
16 september 2003, 7:12

---

Nederland ondermijnt positie ontwikkelingslanden in WTO

Optreden bewindslieden in Cancún dient consequenties te krijgen

Dinsdagochtend 16 september om omstreekt 8:30 zal de Nederlandse regeringsdelegatie aankomen op Schiphol na deelname aan de mislukte WTO- top in Cancún. Het Aktieovereg Cancún en afgevaardigden van ondertekenende organisaties zullen daar aanwezig zijn om van windslieden van Economische Zaken, Brinkhorst en van Gennip te eisen dat zij aftreden vanwege hun inzet in Cancún.

De regeringsdelegatie heeft in Cancún tot het laatst toe de harde liberaliseringspolitiek van de Europese Unie gesteund die ingaat tegen de belangen van de meerderheid van ontwikkelingslanden. Ondanks de uitdrukkelijke en veelvuldige afwijzing door ontwikkelingslanden hield de regering vast aan plannen voor een investeringsverdrag in de WTO en voor het vasthouden aan bestaande landbouwsubsidiëring. De meeste ontwikkelingslanden gaven aan dat deze plannen leiden tot grote schade aan hun economieën.

Staatsecretaris Vna Gennip heeft daarenboven in juni de Tweede Kamer ten onrechte voorgehouden dat de ontwikkelingslanden zelf ook vinden dat ze beter af zijn met een investeringsakkoord in de WTO. Ze heeft daartoe citaten van een verklaring van ontwikkelingslanden uit hun verband gehaald.

Delegatieleden van verschillende ontwikkelingslanden maakten zondag 14 september bekend, dat de Europese Unie verschillende keren gebruik heeft gemaakt van oneigenlijke druk bij de onderhandeligsronde in Cancún. Achter gesloten deuren werden regeringen bloot gesteld aan omkoping en chantage gericht op het verwerven van steun voor de voorstellen van de EU. Nederland heeft zich hiervan niet gedistancieerd zo blijkt uit het persbericht van EZ van 15 september.

Minister Brinkhorst en staatssecretaris van Gennip steunen een liberaliseringsbeleid dat geheel geen rekening houdt met het uitgangspunt van de ontwikkelingslanden. Met de mond wordt beleden dat de Nederlandse regering de situatie in de ontwikkelingslanden begrijpt en hen wil steunen. In de praktijk echter - en zoals nu weer duidelijk geworden in Cancún - staan voor Nederland de eigen belangen voorop en heeft de regering lak aan de in Doha Ontwikkelings Ronde gedane beloften, nl armoedebestrijding en pro-ontwikkelingsbeleid.

Actieoverleg Cancún
XminY Solidariteitsfonds
A SEED Europe
Werkgroep Globalisering DD


---
verzamelpunt: Meetingpoint Schiphol, 8:15
contact tijdens de actie: 06-17836486