Socialistische Partij


Muur van Verzet en hulp met opbouwen op Festival Tomaat

16-09-2003 * De samenleving is meer gebaat bij creativiteit dan bij de monomane fixatie op begrotingstekorten. Daarom organiseerde de SP zondag 14 september alweer de derde editie van Festival Tomaat. Een grote groep ROOD-jongeren hielp mee bij het opbouwen, bemensen en afbreken van alle tenten, podia en activiteiten op het festival.

Middenin de prachtige natuur van de Veluwe konden we genieten van de creatieve uitspattingen van artiesten als Jan Douwe Kroeske, Stuurbaard Bakkebaard, Amsterdam Klezmer Band, The Sheer, Harry Muskee, Van Katoen en Rose. Zelfs Jan Marijnissen liet zich gaan: hij toonde met een heuse striptease vol trots het nieuwe t-shirt van ROOD.

Maar er was veel meer te beleven: op het festival werd een modeshow gelopen, er was theater en voor iedereen wat te doen. Het Festival werd verder gedragen door de Muur van Verzet, modeltekenen, film en de nu al beroemde Alternatieve Troonrede, uitgesproken door de Koningin voor Eén Dag.

Voor ROOD was het zeker een speciaal festival. Als sjouwploeg waren al sinds vrijdagochtend mensen van ROOD aanwezig. Een sfeerverslag:
---

Toen we vroeg aankwamen op de Paasheuvel troffen we een leeg terrein aan. De mensen die zich vooraf druk maakten of die losbandige jongeren wel op tijd zouden komen waren zelf te laat. Snel aan de slag dan maar met het opbouwen van het festival. Het gebruikelijke sjouw-, douw- en trekwerk. Heerlijk: konden wij, vooral scholieren en studenten, ons ook eens echte arbeiders voelen.

Omdat de ROOD-ploeg steeds groter werd naarmate de tijd verstreek (oudere sjouwers mompelden verbaasd tegen elkaar dat 'die ROOD-kinders wel erg snel jongen') deed het gezegde 'vele handen maken licht werk' zich al snel gelden. Naast het harde werken was er dus volop tijd voor ontspanning, waar de omgeving zich uitstekend voor leende. Omdat de aanwezige ploeg op het terrein overnachtte, laat het gevolg zich raden. Het werd een gezellige, veelbesproken avond, daar in Vierhouten.

Zaterdag groeide de ploeg nog verder aan. Na weer heerlijk gegeten te hebben namen we daarna genoegen met een enkel biertje om zondagochtend fris aan de slag te kunnen. Wat verbazingwekkend goed lukte. Om half één ging het laatste lichtje uit, om acht uur werd iedereen gewekt door festivalmoeder Renske. Een korte briefing, iedereen een ROOD-shirt aan en werken maar. Twee ploegen hielden zich bezig met het in goede banen leiden van die vermaledijde stroom autos.

Een andere ploeg stond bij de Muur van Verzet waar ze de festivalgangers zelf hun creativiteit lieten ontplooien door een kunstzinnige boodschap aan B2 mee te geven. En daar werd gretig gebruik van werd gemaakt - de muur zelf was al gauw niet meer te zien. Een succesvol project Naar verluidt gaat de Muur zich op de demonstratie van Keer het Tij zaterdag 20 september eveneens roeren.

Een derde ploeg werd met lendendoeken uitgedost als slaaf om de draagstoel van de Alternatieve Koningin het terrein rond te laten gaan: een prachtig en komisch gezicht.

Na afloop met zn allen snel afbreken, wat met zoveel mensen gelukkig in een zucht gebeurd was. Na het genieten van een flink kampvuur was er een afsluitende maaltijd. Wat een genoegdoening. Van het begin af aan hebben we het festival zien groeien: van de haspels voor de stroom, generators, tafels en banken tot de laatste bezoeker die voldaan de Paasheuvel verliet.

We hebben een heel erg gave tijd gehad. Volgend jaar zeker weer. Het succes heeft zelfs aangezet tot het maken van plannen over uitbreiding van het festival. Houd Festival Tomaat volgend jaar dus maar in de gaten!
Iedereen die heeft meegeholpen, de organisatie, de mensen van de Paasheuvel en alle bezoekers: ontzettend bedankt voor dit onvergetelijke weekend!

---