College Bescherming Persoonsgegevens


15 september 2003

Contactdag gemeente FG's succesvol

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft in samenwerking met de gemeente Arnhem een eerste contactdag voor Functionarissen voor de Gegevensbescherming (FG's) bij gemeenten georganiseerd. Het CBP kijkt terug op een waardevolle dag. Het heeft goed inzage gekregen in de verschillende rollen, taken en werkterreinen van de aanwezige FG's.

Doel van de contactdag was het uitwisselen van kennis en ervaringen door en voor FG's. Er bestaat een grote variatie in kennis, kunde en arbeidsomstandigheden van FG's, zo constateert het CBP. Een drietal FG's uit de gemeenten Heerlen, Bergambacht en Arnhem, gaven de aanwezigen inzage in hun aanpak als FG tot nu toe. Ook de FG van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit hield een presentatie, deze bestond uit een aantal waardevolle tips voor het goed functioneren van een FG binnen een organisatie en bevatte handvatten voor het juist uitoefenen van de taak. Het CBP lichtte de verhouding toe van de toezichthouder met de FG en vertelde meer over de rol van de FG bij de inzet van cameratoezicht in een gemeente, het aangaan van samenwerkingsverbanden en het voorafgaand onderzoek naar verwerkingen door sociale recherches. In het voorjaar 2004 wordt een tweede contactdag georganiseerd, wederom in samenwerking met de gemeente Arnhem.

Over de FG
De functionaris voor de gegevensbescherming houdt binnen een organisatie toezicht op de verwerking van persoonsgegevens en daarmee op de toepassing en naleving van de WBP. De functionaris kan wat betreft de uitoefening van zijn functie geen aanwijzingen ontvangen van de verantwoordelijke of van de organisatie die hem heeft benoemd. Hij ondervindt geen nadeel van de uitoefening van zijn taak. De verantwoordelijke stelt de functionaris in de gelegenheid zijn taak naar behoren te vervullen. Ook kan hij als contactfunctionaris optreden voor personen over wie persoonsgegevens worden verwerkt: klanten, personeelsleden en burgers. Benoeming van een FG zal ertoe leiden dat het CBP zich terughoudend opstelt ten aanzien van bedrijven en organisaties waarin deze FG naar behoren werkzaam is.

Alle bij het CBP aangemelde FG's zijn opgenomen in een openbaar register.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt -onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP)- toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.