Rabobank Nederland

Rabobank neemt Lend Lease Agri-Business over Rabobank Nederland, 16/09/2003 08:42
---

Rabobank International, de internationale zakenbank van de Rabobank Groep, neemt de financieringsmaatschappij Lend Lease Agri-Business over. De onderhandelingen over de overname zijn vandaag succesvol afgerond. Het in de Verenigde Staten opererende Lend Lease Agri-Business is een dochter van Lend Lease Real Estate Investments, onderdeel van de Australische beursgenoteerde Lend Lease Group (ASX: LLC). Lend Lease Agri-Business biedt agrarische ondernemingen in de Verenigde Staten lange termijn financieringen waarbij grond en opstallen als onderpand dienen.

Op grond van de overeenkomst neemt Rabobank International 100% van de aandelen in Lend Lease Agri-Business over voor een bedrag van USD45 miljoen. De overname wordt geheel in contanten betaald.

Naar verwachting zal de transactie worden afgerond op 30 september 2003. Vanaf dat moment zal het bedrijf "Rabo Agrifinance" gaan heten. Het hoofdkantoor van Lend Lease Agri-Business is gevestigd in St. Louis, Missouri. Daarnaast heeft het bedrijf regionale vestigingen in St. Louis en in Stockton, Californië. Klanten in de belangrijkste agrarische markten van de Verenigde Staten worden lokaal bediend via een netwerk van investment managers. De door Lend Lease Agri-Business aan de agrarische sector verstrekte financieringen worden doorverkocht aan institutionele beleggers en vervolgens door het bedrijf tegen vergoeding beheerd. Lend Lease Agri-Business heeft USD 2,6 miljard aan kredieten in zijn beheer en heeft 80 mensen in dienst.

De overname van Lend Lease Agri-Business past in de country banking strategie van de Rabobank. Daarbij gaat het om het overnemen van kleinere financiële partijen die actief zijn in landelijke gebieden in ontwikkelde markten en daar een sterke positie hebben in de agrarische sector. Deze strategie is erop gericht de deskundigheid van de Rabobank als retailbank voor particulieren en agrarische ondernemers in Nederland naar ontwikkelde markten elders in de wereld te exporteren. Met deze overname versterkt de Rabobank niet alleen haar aanwezigheid in Californië, waar zij in 2002 de Valley Independant Bank (VIB) verwierf. Tevens krijgt zij hierdoor toegang tot de andere belangrijke agrarische markten in Amerika en de mogelijkheid het retailbedrijf van de Rabobank in de Verenigde Staten te versterken.

Lend Lease Agri-Business legt evenals de Rabobank de nadruk op klantwaarde en persoonlijke dienstverlening. Het bedrijf zal haar huidige management behouden. Rick Henderson, President en Chief Operating Officer van Lend Lease Agri-Business wordt zodra de transactie afgerond is, directeur van Rabo Agrifinance.

Cor Broekhuyse, Regional Head of the Americas voor Rabobank International: "Lend Lease Agri-Business is een perfecte aanvulling op de overname van VIB Corp in Californië. Deze acquisitie was een eerste stap op het pad van onze country banking strategie in Amerika en gaf in één klap toegang tot de grootste agrarische markt binnen de VS. Lend Lease Agri-Business levert ons een distributienetwerk dat zich uitstrekt over alle belangrijkste agrarische regio's van het land. Hierdoor kunnen wij onze agrarische kredietverlening in de gehele VS uitbreiden."

Rick Henderson, President en COO van Lend Lease Agri-Business: "Wij zijn verheugd om deel uit te gaan maken van de Rabobank Groep. De Groep heeft al meer dan 15 jaar de hoogste kredietwaardigheidsbeoordeling van zowel Moody's als Standard & Poor's en behoort daardoor zonder meer tot de financieel meest gezonde instellingen ter wereld. De middelen en financiële zekerheid van de Rabobank Groep geven ons de mogelijkheid om onze activiteiten aanzienlijk te verbeteren. Wij combineren al 90 jaar lang een gestage groei met een uitstekende klantenservice aan de agrarische gemeenschap. Haar toewijding aan de agrarische sector maakt van de Rabobank de best denkbare partner om ons aanbod aan producten en diensten te blijven uitbreiden en zo aan de groeiende eisen van onze klanten te blijven voldoen."