Verbond van Verzekeraars

Gelijke premie voor man en vrouw?

Het principe van gelijke behandeling van mannen en vrouwen kan bij pensioenvoorzieningen niet zonder problemen worden doorgevoerd. Die conclusie trekt het Verbond op basis van eigen onderzoek naar de vraag of en hoe unisekstarieven in Nederland kunnen worden gerealiseerd.

Sinds 1 januari 2002 geldt de Wet uitruil en gelijke uitkeringsvoorschriften. Volgens deze wet moeten gelijke behandelingsvoorschriften gelden voor mannen en vrouwen. Zo moet de eigen bijdrage van een deelnemer aan de pensioenregeling gelijk zijn. Daarnaast is het noodzakelijk dat bij eindloon- en middelloonregelingen de pensioenuitkeringen gelijk zijn. Bij beschikbare premieregelingen (regelingen waarbij geen uitkering, maar alleen een premie wordt toegezegd) mogen de pensioenuitkeringen tussen mannen en vrouwen nog wél verschillen gelijk zijn.

Gelijke uitkering

In 2005 verandert dit echter. Vanaf die datum is het gelijke uitkeringenvoorschrift óók van kracht voor beschikbare premieregelingen. Volgens de wet kan dat worden gerealiseerd door het hanteren van een gedifferentieerde werkgeversbijdrage óf door het garanderen van gelijke uitkeringen voor mannen en vrouwen (sekseneutrale tarieven).

Conclusies Verbond

Op verzoek van het ministerie van SZW heeft het Verbond onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor het gelijke uitkeringenvoorschrift bij beschikbare premieregelingen. Conclusie is dat sekseneutrale tarieven bij ongewijzigde wetgeving zullen leiden tot uitvoeringsproblemen bij bestaande contracten en bij waardeoverdrachten. Daarnaast is er het probleem van fiscale toetsing van de beschikbare premie én zullen verzekeraars worden geconfronteerd met toenemende kosten. Het Verbond heeft deze punten uitgewerkt in een brief aan staatssecretaris Rutte, met het verzoek om hierover verder te praten met het ministerie. Volgens het Verbond moet er eerst een goede inventarisatie worden gemaakt van knelpunten en mogelijke oplossingsrichtingen, voordat er een besluit wordt genomen hoe het gelijke uitkeringenvoorschrift vorm krijgt.

Verzekerd!, september 2003