FNV

Embargo tot 16 september 2003, 14.00 uur

---
Datum
16 september 2003
Onderwerp
FNV reactie Miljoenennota

---

---

---
FNV: kabinet stuurt aan op frontale botsing met vakbeweging
---
De Miljoenennota komt op geen enkele manier tegemoet aan de kritiek uit de samenleving. Het kabinet heeft zelfs extra bezuinigingen aangekondigd op de onderdelen waar de meeste pijn ligt. Het vertrouwen in het kabinet is tot een dieptepunt gedaald, ook omdat de afspraken uit het Najaarsakkoord nauwelijks worden uitgevoerd. De FNV eist dat voorgenomen maatregelen op sociaal-economisch terrein belangrijk worden gewijzigd, anders zijn maatschappelijk verzet en omvangrijke acties onafwendbaar.
---
De FNV vindt het veelzeggend dat er voor het eerst geen Sociale Nota - wat moet er in als sociaal beleid ontbreekt? - en geen analyse van de huidige situatie is. Het kabinet staat letterlijk met zijn rug naar de samenleving. De grootste vakcentrale vindt het ontoelaatbaar dat verschillende maatregelen in strijd zijn met de fundamentele vrijheid van collectief onderhandelen. In de collectieve sector moeten de bonden vrij kunnen onderhandelen. Bovendien hebben de grote gaten die worden geslagen in het sociaal stelsel ernstige gevolgen voor de CAO-onderhandelingen. De FNV-bonden zullen er alles aan doen om die gaten te dichten. Soms wordt onderhandelen onmogelijk gemaakt, zoals over sociale plannen.
---
Het kabinet treft met zijn bezuinigingspakket vooral gewone mensen van alle leeftijden. Terwijl de zelfverrijking van topmanagers, zoals beloofd, niet fiscaal wordt aangepakt.

---
De FNV constateert dat jongeren in de kou worden gezet. Het kabinet doet weinig om de stijgende jeugdwerkloosheid (tot 14 procent!) de kop in te drukken. Subsidies en regelingen om mensen aan het werk te krijgen vervallen grotendeels. De FNV vindt dat fiscale arbeidsmarktinstrumenten gehandhaafd moeten worden.

---
Het kabinet komt met rigoureuze ingrepen in de sociale ziektekostenverzekeringen. De maatregelen zijn zinloos en leiden tot een forse aantasting van de solidariteit. De gevolgen komen voor een onevenredig deel terecht bij mensen met een laag inkomen of een zwakke gezondheid.. De FNV roept het kabinet op af te zien van de pakketverkleining en van de introductie van eigen bijdragen.
---
De kabinetsplannen om de fiscale faciliëring van prepensioen en VUT af te schaffen en bovendien de VUT-strafheffing in te voeren zijn onaanvaardbaar. De plannen leiden tot een zeer sterke koopkrachtdaling van vrijwel alle werknemers. In sectoren met zware, slijtende beroepen zullen hierdoor meer mensen in de WW of WAO terechtkomen. De FNV komt binnenkort met een alternatief voorstel over prepensioen en levensloop.
---
De ingrepen in de WAO zijn ronduit schokkend. Vrijwel alle huidige WAO-ers gaan een onzekere tijd tegemoet. Alle gedeeltelijk arbeidsongeschikten en een deel van de mensen die volledig in de WAO zitten raken hun uitkering kwijt. De uitgeklede WW geeft nauwelijks soelaas. Het kabinet introduceert via de achterdeur een 'risque professionel' voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Door de aanvullingen in het tweede ziektejaar onmogelijk te maken, tast het kabinet het verzekeringskarakter van de WAO en de fundamentele vrijheid van onderhandelen aan. De FNV constateert dat het kabinet het evenwichtige SER-advies in de prullenbak gooit en doet een laatste poging het kabinet te bewegen om dit advies onverkort te volgen. De FNV wil een goed preventie- en integratiebeleid. En roept op de succesvolle Wet poortwachter tijd te geven, nu de instroom in de WAO terugloopt.

---
Juist in een tijd dat de werkloosheid oploopt moet er een goed sociaal vangnet zijn. Het is onaanvaardbaar dat de vervolguitkering in de WW wordt afgeschaft. Werklozen met een verdienende partner raken hun zelfstandige inkomen kwijt. Dit leidt er toe dat veel gezinnen hun vaste lasten niet meer kunnen opbrengen. Mensen die op oudere leeftijd werkloos worden, raken alles wat ze een levenlang hebben opgebouwd kwijt. De FNV vindt dit voor een welvarend land als Nederland schokkend en asociaal.
---
De FNV is altijd bereid tot overleg, maar constateert dat het kabinet geen enkele handreiking doet. Het kabinet is alleen nog maar dwangmatig bezig om het financieringstekort terug te brengen. De ruimte die het groei- en stabiliteitspact biedt wordt niet benut. Dit leidt tot een ongekend hard en asociaal beleid. De FNV gaat de frontale botsing waar het kabinet op aan stuurt niet uit de weg.

---
Meer informatie:
Els Tieman, FNV voorlichting 020 - 58 16 550

---

---