Ingezonden persbericht


Persbericht

Voorburg, 16 september 2003

Visie NEPROM: starters zijn de dupe

Begroting ondermijnt kansen woonconsument

Door het snijden in de hypotheekrenteaftrek loopt de spanning op de woningmarkt verder op en komen starters helemaal niet meer aan een woning. Dat stelt Peter Ruigrok, voorzitter van de NEPROM, de belangenvereniging van professionele projectontwikkelaars. Ook de andere maatregelen van het kabinet belemmeren een positieve ontwikkeling van de woningmarkt en geven weinig hoop op het snel oplossen van de problemen waarmee woningzoekenden en woningproducenten kampen.

Hypotheekrenteaftrek

In de begroting voor 2004 handhaaft het kabinet zijn voornemen om te snijden in de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Het betreft met name de nieuwe, zogenoemde bijleenregeling. Het zogenoemde bijleenbedrag wordt berekend door de aankoopprijs van een nieuwe woning (inclusief kosten) te verminderen met de verkoopopbrengst van het oude huis (verkoopbedrag minus kosten). De maximale hypotheekrenteaftrek geldt dan voor het bedrag van de oude hypotheekschuld plus het bijleenbedrag. Daarmee negeert het kabinet het verzoek dat de NEPROM eerder deed, samen met onder andere Vereniging Eigen Huis, om ook een bedrag ten behoeve van de verhuiskosten en bijkomende kosten in het bijleenbedrag op te nemen (10% van de aankoopprijs). NEPROM-voorzitter Ruigrok: " Ik kan niet begrijpen dat het kabinet deze keuze heeft gemaakt. Wanneer de nieuwe maatregel wordt ingevoerd zullen veel potentiële kopers die een koopwoning achterlaten ervoor terugschrikken een nieuwe woning te kopen, omdat de woonlasten van de nieuwe woning te hoog zullen oplopen. Daardoor blijft de woningmarkt op slot zitten, komen er geen middenklasse woningen voor doorstromers vrij en nemen de wachttijden voor starters nog verder toe. We vragen van het Rijk een weloverwogen, consistente en integrale visie op de woningmarkt voor de komende jaren, met daarin een evenwichtige besluitvorming over de hypotheekrenteaftrek. De nu voorgestelde maatregel getuigt van hap-snap-beleid, met sterk negatieve gevolgen voor de woningmarkt. Terwijl het kabinet de burgers juist vertrouwen zou moeten geven, ondermijnt ze dat. Starters op de woningmarkt zijn hiervan in het bijzonder de dupe."

Stagnatie bouwproductie

Om de woningbouwproductie, die dit jaar tot onder 60.000 woningen zakt, aan te jagen wil minister Dekker de regelgeving flink versoberen en stroomlijnen. De minister belooft zeer binnenkort met een lijst met wetten en regels te komen die als eerste worden aangepakt. NEPROM-voorzitter Ruigrok: "Wij hebben de minister een paar maanden geleden een actieplan 'Groei door Snoei' aangeboden, waarin we bij een groot aantal knelpunten in de regelgeving praktische oplossingen hebben aangedragen. Wij gaan ervan uit dat we straks in de lijst van de minister onze oplossingen zullen terugvinden. Wanneer de snoeiactie snel wordt doorgevoerd en de economie niet verder tegenzit, dan kunnen we naar een productie van 80.000 nieuwe woningen per jaar."

Leefbaarheid oude wijken

Het kabinet bezuinigt opnieuw fors op het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV), bedoeld om de verloedering van de oude flatwijken tegen te gaan. Vorig jaar werd reeds E 70 miljoen bezuinigd. Nu wordt het budget opnieuw met E 47 miljoen gekort. Daarmee geeft het kabinet volgens Peter Ruigrok een verkeerd signaal af. "Uit contacten met alle belanghebbenden - bewonersorganisaties, corporaties, ontwikkelaars en gemeenten - blijkt dat de problemen met de dag nijpender worden. Op dit moment is de financiële haalbaarheid vaak al de bottleneck van bouwprojecten die gericht zijn op verbetering van de woningen en het leefklimaat in de bestaande stad. Door de bezuinigingen wordt een integrale aanpak van de meest problematische wijken nog moeilijker."

Huurbeleid

In de begroting wordt aangekondigd dat verhuurders op termijn grotere vrijheid krijgen om meer marktconforme huurprijzen toe te passen. In ruil daarvoor vraagt het kabinet de verhuurders de opbrengsten te benutten voor de betaalbaarheid van het wonen voor kwetsbare groepen en voor investeringen in woningbouw en leefbaarheid van de wijken. NEPROM-voorzitter Ruigrok is hier positief over: "Marktconforme huurprijzen kunnen ertoe bijdragen dat de woningmarkt beter gaat functioneren en dat scheefwoners sneller zullen besluiten om door te stromen naar koopwoningen, waardoor meer goedkope huurwoningen beschikbaar komen voor starters op de woningmarkt."