Politie Rotterdam Rijnmond

Middaguitgave dinsdag 16 september 2003

* RECHERCHE EN WIJKPOLITIE SLUITEN MET AANHOUDING VAN IN TOTAAL 23 VERDACHTEN ONDERZOEK AF

SPIJKENISSE - Recherche en Wijkpolitie van het Bureau Spijkenisse (district De Eilanden) sloten met de aanhouding van in totaal 23 verdachten een omvangrijk onderzoek af naar straathandel in verdovende middelen en de daarmee gepaard gaande overlast in en nabij het winkelcentrum 'De Akkerhof'. Tevens werden bij huiszoekingen in drie dealpanden (twee in de wijk De Akkers en één in de wijk Groenewoud) in totaal drie vuurwapens en hoeveelheden harddrugs aangetroffen en in beslag genomen. Recherche en Wijkpolitie startten begin april van dit jaar hun onderzoek. In het kader van probleemgericht werken werden, naast het strafrechtelijk onderzoek, ook door de gemeente Spijkenisse, Jeugd- en Jongerenwerk en twee woningbouwverenigingen concrete maatregelen genomen om de sociale veiligheid in het winkelcentrum, van klanten en omwonenden aanzienlijk te verbeteren. De in totaal 23 verdachten, in leeftijd variërend van 25 tot 40 jaar en allen afkomstig uit Spijkenisse, werden in de afgelopen maanden successievelijk aangehouden. Zeventien van hen werden na voorgeleiding door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Bij nagenoeg alle aangehouden verdachten werden voor de straathandel bestemde hoeveelheden harddrugs aangetroffen en in beslag genomen. Tevens worden zij verdacht van tien berovingen, waarbij met name handtelefoons, bromscooters en geld werden buitgemaakt. Ten aanzien van de sociale veiligheid stelde de gemeente Spijkenisse vorige maand een samenscholingsverbod in en rond het winkelcentrum in. Jeugd- en Jongerenwerk opende een jeugdaccommodatie aan de Westdijk en is inmiddels met vier jongerenwerkers actief. Tevens besloten twee woningbouwverenigingen in het vervolg gericht woningen toe te wijzen.


* STEEKPARTIJ
Dinsdagochtend omstreeks tien voor elf vonden er op de Spiegelnisserkade twee steekpartijen plaats. Een 45-jarige vrouw uit Rotterdam liep met twee vrouwen op de Spiegelnisserkade toen een 45-jarige Rotterdammer, het slachtoffer van achteren benaderde en haar met een dartpijl stak.
De broer van het slachtoffer, een 47-jarige Rotterdammer stak vlak daarna op de Spiegelnisserkade, de 45-jarige Rotterdammer neer. Hij moest overgebracht worden naar het Zuiderziekenhuis. De vrouw werd ter plaatse behandeld aan haar verwondingen en overgebracht naar het Sint Fransiscus Ziekenhuis.
De 47-jarige Rotterdammer werd in zijn woning aan de Boezemsingel aangehouden. De toedracht van de steekpartijen ligt in de relationele sfeer.
De recherche van district Oost stelt een nader onderzoek in. KRIMPEN AAN DEN IJSSEL - Personeel van de Verkeerspolitie (Afdeling Verkeerstoezicht) hield dinsdagmorgen en -middag radarsnelheidscontroles op de Burgemeester Aalberslaan, Nieuwe Tiendweg en Van Ostadelaan.
Tussen half elf en half twaalf werd gecontroleerd op de Burgemeester Aalberslaan. Van de 284 passerende automobilisten namen 17 het niet zo nauw met de maximum snelheid van 50 km/uur. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 63 km/uur. Op de Nieuwe Tiendweg werd tussen kwart voor twaalf en kwart voor één gecontroleerd. Hier overschreden 9 van de 636 passerende automobilist de 50 km-limiet. Hoogste score: 76 km/uur.
Tussen één en twee uur reden op de Van Ostadelaan 3 van de 191 voorbij de radarwagen rijdende automobilisten aanzienlijk harder dan '50'. Hoogst gemeten snelheid bedroeg hier 87 km/uur.


* Politie & Justitie pakken scooteroverlast keihard aan
LANDELIJKE PRIMEUR: POLITIE NEEMT SCOOTERS IN BESLAG.

Het Korps Politie Rotterdam - Rijnmond hanteert vanaf woensdag 17 september een ongewoon harde aanpak om de overlast van bromfietsers en scooters drastisch te beperken. De politie neemt het voertuig in beslag nadat de bestuurder voor de tweede keer een strafrechtelijke overtreding begaat, zoals het opvoeren van vermogen, geluidsoverlast en onverzekerd rijden. Ook het hinderen van verkeer of het in gevaar brengen van het verkeer, zoals het rijden op het achterwiel de zogenaamde wheelie, leidt tot in beslagname. Deze procedure, in beslagname na de tweede strafrechtelijke overtreding, wijkt volledig af van de landelijke aanpak en mag dus gerust `ongewoon' genoemd worden. Justitie Rotterdam geeft de politie van het korps Rotterdam-Rijnmond hiermee dan ook een krachtig instrument in handen om even zo daadkrachtig op te treden.
De groep overlastgevers is veelal met naam en toenaam bekend bij de politie. Deze groep zal door gerichte acties op de persoon worden aangepakt. De politie haalt de bestuurders uit de anonimiteit door het aanleggen van dossiers. In deze dossiervorming worden naast verkeersovertredingen, ook andere zaken meegenomen zoals deelname aan straatraces en crimineel gerelateerde activiteiten waarbij de scooter en berijder betrokken zijn. Naast de reeds bestaande scootercontroles zet het Korps Politie Rotterdam-Rijnmond een speciaal team in (Regionaal Interventie Team Scooteroverlast). Dit team bestaat uit een groot aantal motorrijders op lichte wendbare motoren. Een assistentiegroep bekijkt of er geknoeid is met de scooter en duikt in het verleden van de bestuurder.
De politie maakt met deze nieuwe ASO-aanpak (Aanpak Scooter Overlast) een einde aan het onveilige gevoel dat de burgers hebben, door het beperken van roekeloos (lees: a-sociaal) rijden door parken, over trottoirs en in winkelcentra. De nieuwe werkwijze is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen Openbaar Ministerie arrondissement Rotterdam en het Korps Politie Rotterdam-Rijnmond.

Ochtenduitgave dinsdag 16 september 2003

* PREVENTIEF FOUILLEREN
Politiepersoneel van het Wijkteam Tarwewijk (district Zuid) hield maandagmiddag tussen drie en vijf uur een actie preventief fouilleren in de Tarwewijk. In totaal werden 137 personen gecontroleerd en 19 auto's doorzocht, waarbij vijf personen op grond van de Wet Wapens en Munitie werden aangehouden. In beslag genomen werden vier steek- en twee slagwapens. Tevens gingen drie automobilisten op de bon voor het rijden zonder verzekering.


* BROMFIETSCONTROLES
BARENDRECHT - Politiepersoneel van het district Zuid hield maandag tussen vier uur 's middags en zeven uur 's avonds op het Provinciaal Fietspad en tussen kwart over zeven en acht uur 's avonds op het Middeldijkerplein bromfietscontroles. In totaal werden 72 brommers en hun berijders gecontroleerd. Daarbij werden 37 bekeuringen uitgeschreven voor onder meer overschrijding constructiesnelheid, geen verzekering, verkeerde plaat, geen helm op, geen bromfietscertificaat en diverse technische gebreken.


* VROUW BEROOFD
Maandagavond even voor elf uur werd op de Ruitwagen een daar lopende 20-jarige Rotterdamse plotseling door een haar onbekende man beetgepakt en kreeg direct ook een schroevendraaier in haar nek gedrukt. Vervolgens moest het slachtoffer haar geld, zo'n 35 euro, aan de man geven, die er daarna rennend vandoor ging in de richting van het Schopnet.


* SNELHEIDSCONTROLES
Personeel van de Verkeerspolitie (Project Verkeershandhaving) hield maandagmorgen, -middag en -avond radarsnelheidscontroles op de Tjalklaan en Statenweg. Tussen tien en twaalf uur werd gecontroleerd op de Tjalklaan. Hier namen 267 van de 1490 passerende automobilisten het niet zo nauw met de 50 km-limiet. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 101 km/uur. Op de Statenweg, waar 's middags tussen vier uur en kwart voor zes en 's avonds tussen kwart voor negen en kwart voor tien werd gecontroleerd, flitste de snelheidsradar 101 van de 1600 passerende automobilisten. Hier bedroeg de hoogst gemeten snelheid 93 km/uur in plaats van '50'.


* SCHOLIER MET NEPVUURWAPEN EN VLINDERMES AANGEHOUDEN

Politiepersoneel van het district Feijenoord-Ridderster hield maandagmorgen op een scholengemeenschap in de Haastrechtstraat een vijftienjarige scholier uit Nieuw-Beijerland aan. De knaap werd uit de klas gehaald, nadat hij aan mede-scholieren een vuurwapen had getoond. Na onderzoek bleek het te gaan om een bedrieglijk echt nepvuurwapen. Tevens werd bij de scholier een vlindermes aangetroffen. Beide wapens werden in beslag genomen. De knaap werd aangemeld voor een SIL-procedure (een versnelde HALT-procedure).


* MAN IN WONING MISHANDELD
Dinsdagochtend werd een 62-jarige Rotterdammer in zijn woning aan de Sumatraweg mishandeld toen hij drie inbrekers betrapte. De man kwam omstreeks half vier thuis en zag dat er drie mannen in zijn woning hadden ingebroken, waarbij zijn gehele woning was doorzocht. Het slachtoffer werd getrapt en met messen bedreigd. Vervolgens gingen de daders er vandoor. Onduidelijk is nog wat er werd meegenomen. De recherche van district Feijenoord-Ridderster stelt een nader onderzoek in.


* BARJUFFROUW OVERVALLEN
Maandagmiddag rond kwart over één kreeg een 57-jarige barjuffrouw van een café op het Marinus Bolkplein onenigheid met een in de zaak aanwezige man. Deze liep na binnenkomst direct naar een speelautomaat. Toen de vrouw de man liet weten dat hij ook een consumptie moest bestellen, weigerde hij dat, waarop de speelautomaat buiten werking werd gesteld. Vervolgens pakte de man een mes uit zijn broekzak, bedreigde er de vrouw mee en eiste zijn geld terug dat hij al in de gokkast had gestopt. Met zes euro verdween de man.