Gemeente Lisse

13-08-2003 Start project

Wat is er nodig om zo zelfstandig mogelijk in de Poelpolder te kunnen (blijven) wonen, nu en in de toekomst?

Op dinsdag 16 september aanstaande gaat het project Is uw gemeente Ouderenproof? van start in de Poelpolder. In sociaal-cultureel centrum t Poelhuys (vivaldistraat 4) wordt van 19.30 uur tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) een startbijeenkomst georganiseerd. Hiervoor worden alle inwoners van de Poelpolder van 55 jaar en ouder binnenkort uitgenodigd middels een brief van de gemeente.

Het project richt zich in eerste instantie alleen op de Poelpolder. In een later stadium wordt bezien in hoeverre het wenselijk is Ouderenproof ook in het centrumgebied toe passen.

Wat is het project Is uw gemeente Ouderenproof? Het project Is uw gemeente Ouderenproof? is een methode/werkwijze waarbij ouderen (55 jaar en ouder) meepraten over hun eigen leef- en woonomgeving. Dit gebeurt in themawerkgroepen. Hierin kunnen ouderen (gezamenlijk) hun oordeel geven en hun wensen uitspreken over de themas wonen, zorg, welzijn en participatie of dienstverlening. De initiatiefnemers menen dat ouderen de deskundigen bij uitstek zijn als het gaat over hun eigen leef- en woonomgeving, nu en in de toekomst. Zij kunnen het beste zelf aangeven wat zij nu en in de toekomst nodig hebben om optimaal oud(er) te kunnen worden in de Poelpolder. De resultaten van de themawerkgroepen zullen de bouwstenen vormen voor een plan van aanpak ter verbetering van het voorzieningenniveau voor ouderen in de Poelpolder.

De wijk Poelpolder als aandachtsgebied
In de nota ouderenbeleid Prettig leven en wonen in Lisse (juni 2001) is geconstateerd dat het voorzieningenniveau voor ouderen in de wijk Poelpolder te wensen overlaat. Vandaar dat het project zich specifiek op deze wijk richt. In een later stadium wordt bezien in hoeverre het wenselijk is ouderenproof ook in het centrumgebied toe te passen.

Achtergrond en initiatiefnemers
Door middel van het project Is uw gemeente Ouderenproof? wil de provincie Zuid-Holland gemeenten stimuleren om gezamenlijk met ouderen aan de slag te gaan en te komen tot integraal ouderenbeleid. Voor de uitvoering van het project stellen de provincie, de gemeente Lisse en woningcorporatie Trias Woondiensten geld beschikbaar.

Convenant
Tijdens de startbijeenkomst op dinsdag 16 september zullen de gemeente Lisse, de Stichting Welzijn Ouderen Lisse, de Seniorenraad Lisse, Trias Woondiensten en de provincie Zuid-Holland een convenant ondertekenen. Hierin verklaren zij samen te werken om het project Is de Poelpolder Ouderenproof? te laten slagen en om in het toekomstig beleid rekening te houden met de mening en aanbevelingen van de ouderen in de Poelpolder (de resultaten van de themawerkgroepen).

Startbijeenkomst
Tijdens de startbijeenkomst zal de heer A.D. de Roon, wethouder van o.a. ouderenbeleid, een inleiding houden over het belang dat de gemeente Lisse hecht aan het project. Er wordt een video getoond over Ouderenproof. Hierbij wordt nader uitleg gegeven over de werkwijze. Aanwezigen kunnen vragen stellen en zich aanmelden voor een themawerkgroep naar keuze. De mensen die zich hebben ingeschreven ontvangen terplaatse brochures met betrekking tot de aanpak en de themas.

De themawerkgroepen
In totaal worden vier themawerkgroepen ingesteld die bestaan uit acht tot vijftien deelnemers. Deze themawerkgroepen krijgen vooraf een voorzitter en een secretaris toegewezen. Iedere themawerkgroep behandelt een specifiek thema en komt hiervoor 6 à 10 keer bij elkaar in een periode van zes maanden (vanaf medio oktober tot maart/ april 2004). De bijeenkomsten duren ongeveer twee uur per keer. Van iedere bijeenkomst wordt een verslag gemaakt.

Wat wordt verwacht van de deelnemers in de themawerkgroepen? De opdracht aan iedere themawerkgroep is criteria op te stellen rond het thema. De vraag die daarbij steeds centraal staat is: Wat is er nodig? Bij het thema zorg gaat het dan bijvoorbeeld om de vraag wat is er nodig om zo zelfstandig mogelijk in de Poelpolder te kunnen (blijven) wonen, nu en in de toekomst? Om antwoord te kunnen geven op deze vraag praten de deelnemers in de themawerkgroepen met elkaar over hun eigen ervaringen, ideeën en meningen en/of doen zij onderzoek in hun directe woon- of leefomgeving. Aan de hand van de opgestelde criteria kan gekeken worden in hoeverre de Poelpolder Ouderenproof is. Ook vormen de criteria een basis voor een plan van aanpak voor de Poelpolder. De werkgroepen zullen ongeveer zes à tien keer bij elkaar komen op een locatie in Lisse. Tussentijds zullen de deelnemers informatie vergaren om de vragen te kunnen beantwoorden.

Gespreksonderwerpen en vragen themawerkgroepen
Hieronder zijn enkele gespreksonderwerpen en vragen aangegeven per themawerkgroep. De centrale vraag is steeds Wat is er nodig om zo zelfstandig mogelijk in de Poelpolder te kunnen (blijven) wonen, nu en in de toekomst?.

Themawerkgroep Wonen
Hierbij gaat het over de woning en de woonomgeving. Vragen die aan de orde kunnen komen zijn: Is uw woning aangepast? Waar wilt u wonen als u niet meer zelfstandig in uw eigen woning kunt wonen? Welke voorzieningen zijn er in uw woonomgeving en welke mist u? Zijn de voorzieningen goed toegankelijk voor mensen met een functiebeperking? Kunt u overal veilig oversteken? Zijn er voldoende vervoersmogelijkheden? Enz.

Themawerkgroep Zorg
Hierbij gaat het over de aanwezige en ontbrekende zorg(voorzieningen) in de Poelpolder en de informatievoorziening hierover. Vragen die aan de orde kunnen komen zijn: Van welke zorgvoorzieningen maakt u gebruik of zou u in de toekomst gebruik willen maken? Wat zou verbeterd kunnen worden? Wat ontbreekt aan zorgvoorzieningen? Hoe is de informatievoorziening over het zorgaanbod en procedures daaromtrent? Wat kan de rol zijn van vrijwilligers in de zorg? Enz.

Themawerkgroep Welzijn en participatie
Hierbij gaat het over welzijnsactiviteiten die in de Poelpolder worden aangeboden, zoals sport, recreatie, educatieve en culturele activiteiten, maar ook de mogelijkheden op het gebied van vrijwilligerswerk. Onderwerpen die aan de orde kunnen komen zijn: Wat is het aanbod aan welzijnsactiviteiten voor ouderen? Wat ontbreekt in het aanbod? Wat is de mate van gebruik van voorzieningen? Zijn de activiteiten voldoende afgestemd op ouderen? Enz.

Themawerkgroep Dienstverlening
Hierbij gaat het over de dienstverlening van zorginstellingen, banken, gemeentelijke diensten en instellingen maar ook van klussendiensten, persoonsalarmering, enz. Vragen die aan de orde kunnen komen zijn: Welke activiteiten onderneemt u zoal en van welke diensten maakt u daarbij gebruik? Wat is het dienstenaanbod (commercieel en niet-commercieel), bijvoorbeeld van huisarts, thuiszorg, banken, maaltijdservice en winkels? Wat mist u in uw nabijheid? Hoe is de informatievoorziening rondom het dienstenaanbod en rondom de aanvraag van voorzieningen? Zijn verschillende diensten goed op elkaar afgestemd? Wat zou veranderd moeten worden? Enz.

Aanvullende informatie
Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met: gemeente Lisse, tel: 0252 - 433 139 of met het Tympaan Instituut (Jos de Wit of Loes de Wit) tel: 070 337 10 00. Daarnaast kunt u voor zeer gedetailleerde informatie over de aanpak en de themas de digitale brochures raadplegen.