Gemeente Westerveld

19-8-2003
Informatiebijeenkomst ombuigingen

De gemeente organiseert op 16 en 24 september algemene informatiebijeenkomsten over de ombuigingen die noodzakelijk zijn om Westerveld financieel gezond te maken en te houden.

Het gemeentebestuur wil u daarbij betrekken. De tijd is aangebroken om duidelijk aan te geven wat we in onze gemeente willen, maar ook kunnen. In principe wil het gemeentebestuur heel veel. Bestuurders willen bouwen aan de toekomst van Westerveld. Ze hebben ambities om die als volksvertegenwoordigers voor u in daden om te zetten.

Maar aan ieder plan, iedere voorziening en dienstverlening hangt een prijskaartje. Het besturen van een gemeente met beperkte financiële middelen vraagt om keuzes. Zowel voor het gemeentebestuur als voor ambtenaren is het lastig om voortdurend met 'de handrem' te worden geconfronteerd. Ze worden beperkt in hun ambitie om hun taak meer inhoud te geven om u als burger meer te kunnen bieden.

Beheersgemeente
Door allerlei invloeden is Westerveld in feite een beheersgemeente geworden. Hiermee wordt bedoeld dat het de bedoeling is om de bestaande situatie zoveel mogelijk te beheren, in stand te houden wat we hebben en dat te onderhouden. Dit komt voor het grootste gedeelte omdat de economische groei van de gemeente gering is. Er zijn weliswaar kansen voor de recreatieve sector, maar bedreigingen voor bijvoorbeeld de agrarische sector. Bedreigingen zijn er ook voor de bevolkingssamenstelling. De vergrijzing die toeslaat omdat Westerveld door haar status mondjesmaat mag bouwen en weinig kansen kan bieden aan jongeren. Plattelandsontwikkeling staat daarmee onder druk. Door ombuigingen staat ook het verenigingsleven en daarmee het sociale gebeuren onder druk.

Scala aan voorzieningen
Iedere voorziening in onze gemeente is ooit met zorg en inspanning tot stand gekomen. Bijna ieder dorp heeft voorzieningen. Dat kan gaan om een ijsbaan, sportveld, tennisbaan, dorpshuis, bibliotheek, etc. De gemeente wil niets liever dan al die voorzieningen in stand houden. De overheid hanteert echter een uniforme verdeelsleutel. Westerveld is na een overbruggingsperiode in verband met de herindeling een gemeente die in de pas moet lopen van de centrale overheid.

De gemeente Westerveld heeft 19.000 inwoners. De overheid stelt bijvoorbeeld dat we het kunnen doen met 1 zwembad, 1 bibliotheek, 5 dorpshuizen, minder sportvelden en ga zo maar door. De gemeente krijgt daardoor minder geld uit het gemeentefonds om al die voorzieningen in stand te houden en te onderhouden. Wilt u als gemeente meer? Dan moet u zelf samen met uw inwoners de broekriem aansnoeren.

Het gemeentebestuur wil in principe zoveel mogelijk voorzieningen in stand houden. Maar het moet duidelijk zijn, dat uitstel van verandering op termijn alleen maar meer problemen geeft. Het gemeentebestuur heeft beperkte financiële middelen en wil die zo goed mogelijk benutten. Uitstel van ombuigingen brengt het voortbestaan van onze gemeente in gevaar.

Duidelijkheid verschaffen
De informatiebijeenkomsten die in september worden gehouden, zijn bedoeld voor alle inwoners. Dorpsverenigingen, sportverenigingen of instellingen krijgen geen speciale uitnodiging, maar vertegenwoordigers zijn van harte welkom. U krijgt uitleg, kunt meedenken en meepraten. We hopen op een positieve manier van denken om de problemen samen het hoofd te bieden.

We proberen vragen te beantwoorden als: Welke voorzieningen willen we in stand houden? Wat voor offers willen we daarvoor brengen? Meer belasting betalen, meer zelfwerkzaamheid, meer samenwerken en combineren? Waar kunnen en willen we tevreden mee zijn? We moeten keuzes maken, er is niet aan te ontkomen. Er zal ongetwijfeld veel overeind blijven in onze prachtige woonomgeving.

Volgende week kunt u in deze nieuwsrubriek lezen waar de bijkomsten worden gehouden en hoe het programma eruit ziet.