HBAG groenten en fruit


Frugi Venta richt Platform AGF Keteninformatie op

Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland) start op 16 september met het Platform AGF Keteninformatie. Deze stichting (in oprichting) is er in eerste instantie voor de 40 (groot)handelsbedrijven die nu op het informatienetwerk `Lynx' zijn aangesloten.

In Ahoy' Rotterdam zijn belangstellenden welkom bij de eerste bijeenkomst van het nieuwe Platform. Vanaf 13.00 uur is de ontvangst op dinsdag 16 september aanstaande.

De rol van het Platform AGF Keteninformatie is te verdelen in vier hoofdpunten:

- Het bieden van een klankbord voor ontwikkelaars en (potentiële) gebruikers.

- Monitoren ten aanzien van het gebruik van Lynx-ketendata.
- Stimuleren van verdere samenwerking tussen markt, overheid en andere belanghebbenden op het gebied van informatievoorziening in de AGF-keten.

- De verbreding van het draagvlak voor een integrale, sectorale aanpak van de ontwikkeling van nieuwe ICT-toepassingen ten dienste van de AGF-keten.

VEERTIG BEDRIJVEN
Lynx is de voortzetting van het I2S-systeem. Imtech ICT Greenware heeft begin 2003 de hard- en software van het I2S-systeem overgenomen van I2S B.V. Het commerciële risico voor de verdere ontwikkeling van Lynx berust volledig bij de nieuwe eigenaar Imtech. De trekkers van Lynx, Tony Koeleman en Harrij Schmeitz, hebben een lange staat van dienst op het gebied van ICT-ondersteuning bij de afzet van groenten-, fruit- en sierteeltproducten. Zij signaleren dat de groenten- en fruitsector onvoldoende inhaakt op de kansen, die de informatie- en communicatietechnologie biedt bij de berichtenuitwisseling tussen en binnen de ketens. Het huidige Lynx-netwerk koppelt veertig bedrijven aan elkaar, die een belangrijk deel van de landelijke omzet in groenten en fruit vertegenwoordigen.

Het zou volgens Frugi Venta doodzonde zijn als dit netwerk als gevolg van de afbouw van het (veiling)kloksysteem verloren zou gaan. De huidige informatie-uitwisseling over de Nederlandse kloktransacties wordt op korte termijn uitgebreid met informatie over bemiddelingstransacties, handel-handel transacties, aanvoerprognoses, partij-informatie over residuen van gewasbeschermingsmiddelen, webkloksystemen, informatie van buitenlandse marktplaatsen, AGF-Retail Service Center, Tracking & Tracing, voedselveiligheid etc. Deze informatie-uitwisseling kan plaatsvinden tussen telersorganisaties en handelaren, maar ook tussen de groothandelaren, importeurs/exporteurs onderling en tussen handelaren en grootwinkelbedrijven.

De directie van Imtech ICT heeft ten behoeve van Lynx een investeringsbudget van
EUR 0,5 mln beschikbaar gesteld. Tevens stelt Imtech het Lynx-netwerk open voor ontwikkeling van applicaties en tools door andere ICT-bedrijven, die gebruik kunnen maken van de Lynx-basis.

KRITISCHE MASSA
Het bestuur van branchevereniging Frugi Venta onderkent de noodzaak om de toepassing van ICT bij informatie-uitwisseling tussen de marktdeelnemers te vergroten. De Stichting Platform AGF Keteninformatie i.o. kan een bijdrage leveren aan het sneller bereiken van de 'kritische' massa voor het gebruik van nieuwe toepassingen. De formele relatie tussen het Platform AGF Keteninformatie i.o. en Imtech ICT wordt deze weken vormgegeven. Enkele gerenommeerde voormannen uit veiling-, handels- en retailbedrijven hebben al toegezegd om zitting te nemen in het bestuur van de nieuwe stichting.

Het Platform zal op dinsdag 16 september tussen 13.00 en 15.00 uur drie korte presentaties geven. De plannen van het eerste bestuur en demonstraties staan die middag op het programma in Ahoy' Rotterdam. Het Platform AGF Keteninformatie presenteert zich in diezelfde week ook op de vakbeurs AGF Totaal 2003 in de paraplustand (nr. 420) van Frugi Venta (15 t/m 17 september).

Belangstellenden kunnen zich tot 8 september aanmelden bij Frugi Venta, telefoon (070) 33 55 010 info@frugiventa.nl