Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Oorsprong, organisatie en ontwikkeling van de Amsterdamse suikernijverheid
dinsdag 16 september 12.00 uur

Promotie Geschiedenis
In de eerste helft van de zeventiende eeuw groeide Amsterdam uit tot het belangrijkste centrum van West-Europa voor wat betreft de productie van geraffineerde suiker. Arjan Poelwijk beschrijft de oorsprong, organisatie en ontwikkeling van de Amsterdamse suikernijverheid. Daarna schetst hij een beeld van de toenmalige suikerbakkers, op basis van informatie over het economische en sociale gedrag van alle ondernemers die indertijd bij de suikerproductie in Amsterdam waren betrokken. De resultaten van deze persoonsgerichte analyse tonen aan dat de beeldvorming over de suikerondernemer in de historische literatuur op belangrijke punten moet worden genuanceerd: met name met betrekking tot het investeringsgedrag en de kapitaalkracht van de suikerbakkers, de omvang van hun bedrijven en hun geografische herkomst.

A.H. Poelwijk: In dienste vant suyckerbacken. De Amsterdamse suikernijverheid en haar ondernemers, 1580-1630. Promotor is prof. dr. L. Noordegraaf.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.