Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 38

SIAMESE TWEELING

Debat over Verstrengeling media en politiek

Het politieke debat wordt anno 2003 vooral in de media - en dan met name op televisie - gevoerd. De televisie is het toneel waarop politici acteren. Media en politiek zijn wederzijds afhankelijk, ze hebben elkaar nodig om aansprekend nieuws te brengen. Maar wie van de twee bepaalt nu eigenlijk de politieke agenda? TUMULT organiseert een debat op 16 september om 20.00 uur in de Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht. Toegang vrij.

Debat onder leiding van Will Tinnemans, journalist, met Hans Dijkstal, oud-politicus en nu voorzitter van het Nederlands Fonds voor de Film, Kees Brants, hoogleraar Politieke Communicatie Wetenschap Universiteit Leiden, Michiel Zonneveld, journalist Vrij Nederland en Kees Boonman, hoofdredacteur Netwerk(KRO). Inleiding door Yolan Koster, raadslid van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling n.a.v. de publicatie Medialogica. Over het krachtenveld tussen burgers, media en politiek. Info: www.adviesorgaan-rmo.nl

De rol van de media is sterk gegroeid. Tegenwoordig worden 150 Kamerleden door 200 journalisten gevolgd. Meer dan ooit is zichtbaar dat de media een rol spelen in het publieke debat. Die rol wordt bekritiseerd: ze zouden hypes creëren, oppervlakkig berichten en de politiek bepalen. Maar is dat ook zo?

In dit debat wordt nagegaan welke rol de media spelen in de publieke discussie. Bepalen de media de politieke agenda of beïnvloedt de politiek de media? Welke invloed hebben de media eigenlijk? Hoe vervullen zij hun rol als controleur van de democratie? En wie controleert eigenlijk de controleurs? Een debat over invloed en macht, onafhankelijkheid en verantwoording van de media.

TUMULT & Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling RMO

Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.