Ingezonden persbericht

Vrienden van de Stevenskerk/Nijmeegse Orgelkring

PERSBERICHT

Nijmegen, 4 september 2003-09-05

Oprichtingsconcert Capella Isalana rond thema Licht en Donker

Première Jan Welmers' cyclus Licht en Donker IV

NIJMEGEN - Op dinsdag 16 september geven Capella Isalana onder leiding van Klaas Stok en met organist Jetty Podt een concert in de Sint Stevenskerk. Centraal in dit concert staat de première van de cyclus Licht en Donker IV van Jan Welmers. Daarnaast klinken koor- en orgelwerken die de schakeringen tussen licht en donker weergeven. Het concert begint om 20.30 uur.

Jan Welmers componeerde de cyclus Licht en Donker IV als vrij opdrachtwerk ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als organist van de Sint Stevenskerk. Tijdens dat jubileum in 1999 is alleen het laatste deel van de cyclus, genaamd In a Dream in première gegaan. Nu volgt de première van de gehele compositie. Licht en Donker IV is een compositie voor koor, bariton en orgel en is gebaseerd op beschouwende teksten uit het dagboek Merkstenen van de voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Dag Hammarskjöld. De zeven tekstdelen spreken onder meer over liefde voor de natuur, dienstbaarheid en overgave aan God. Bekend is dat Hammarskjöld kracht en spiritualiteit ontleende aan de beleving van de natuur tijdens zijn vele bergwandelingen. De teksten geven aldus Jan Welmers een duidelijk beeld van een aantal fasen uit het leven van Hammarskjöld, zijn worstelingen, zijn wanhoop en uiteindelijk een zekere bevrijding. Welmers wil met zijn compositie een ode opdragen aan de grote mysticus. 'De muziek wil een illustratie zijn van de inhoud van de teksten zoals ik die heb beleefd. Voor mij waren ze donker of zelfs zwart, toch was er ook plaats voor een lichtere toets.'

De première is sluitstuk van een programma met koor- en orgelwerken rond het thema Licht en Donker. Zo klinkt op orgel de koraalbewerking Aus tiefer Not schrei ich zu Dir van Max Reger en Herzlich tut mir verlangen van Johannes Brahms. Het koor brengt van deze componist ook het motet Warum ist das Licht gegeben.

Licht en Donker IV is speciaal geschreven voor de uitvoerenden: Capella Isalana, Klaas Stok en Jetty Podt. Capella Isalana is de voortzetting van het professionele kamerkoor Capella Carolina en richt zich op de regio Oost-Nederland. Dit mede door het werkgebied van artistiek leider en dirigent Klaas Stok. Stok is dirigent van verschillende kamerkoren, waaronder het Nijmeegse Audite Nova en het semi-professionele Consensus Vocale in Oldenzaal. Hij is eveneens vaste repetitor van het Nederlands Kamerkoor. Stok heeft onlangs zijn leermeester Bert Matter opgevolgd als stadsorganist van de Sint Walburgiskerk in Zutphen. Jetty Podt is stadsorganist van de Nijmeegse Sint Stevenskerk. Zij studeerde onder meer bij Jan Welmers en voelt daarom de bedoelingen van diens muziek heel goed aan.

Noot voor de pers: voor meer informatie over dit concert kunt u terecht bij Jenneke van de Streek, 030-2320657 (overdag) en 024-3788696 (avond) of Joost Langeveld: 024-3226360