Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Haal de bezem door de buurt!

Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer bindt de strijd aan met zwerfvuil, samen met kinderen van drie basisscholen, Steunpunt Leefbaarheid en Veiligheid en de Algemene Woningbouw Vereniging (AWV ). Op dinsdag 16 september start de schoonmaakactie Haal de bezem door de buurt. Onder de noemer Nederland Schoon nemen burgers van andere gemeenten al het heft in eigen hand om een van 's land grootste ergernissen aan te pakken. Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer helpt van harte mee.

Op 16 september start op drie basisscholen in Geuzenveld Zuid een lesprogramma over zwerfafval. De kinderen van groep 6 leren wat zwerfafval is, waar het vandaan komt, en hoe het wordt opgeruimd. Maar vooral ook wat er met afval gebeurt, als het zou blijven liggen!

Op dinsdag 16 september geven Tys de Ruijter, wethouder Stadsdeelwerken, Piet Rigter, directeur van de AWV en de directeuren van de P.J. Troelstraschool, de Goeman Borgesiusschool en de Timotheusschool het startschot voor de actie. Dan geven zij, gewapend met papierprikkers en bezems de kinderen van de Goeman Borgesiusschool het goede voorbeeld.

Honderduizend ton afval langs de snelwegen
Zwerfafval scoort erg hoog op de lijst van ergernissen. Het gaat dan meestal om verpakkingsmateriaal van eten en drinken, en om sigarettenpeuken. Het slingert rond op straat, in struiken of parken. De reinigingsmedewerkers van het stadsdeel staan voor de bijna onmogelijke taak om het zwerfvuil dagelijks op te ruimen. Het is niet precies bekend hoeveel zwerfafval er in heel Nederland ligt, maar langs het hele wegennet ligt al zo'n 100.000 ton zwerfafval. Het kost ongeveer 8 miljoen Euro per jaar om het op te ruimen. En dan hebben we het alleen nog maar over de bermen langs de snelweg!

Afval op straat gooien is boete riskeren
De openbare ruimte schoonhouden is niet alleen de verantwoordelijkheid van de gemeente, maar van iedereen die zich op straat begeeft. Met een klein beetje inzet van iedereen, blijft de straat heel wat schoner. Vervuilers riskeren een boete van tussen de 45 en de 250 euro. De schoonmaakactie Haal de bezem door de buurt! is een initiatief van de Algemene Woningbouw Vereniging, het Steunpunt Leefbaarheid en Veiligheid, stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer en de drie basisscholen.

Dinsdag 16 september vegen de kinderen tussen 13.30 en 15.00 uur rond de Goeman Borgesiusschool. Op donderdag 18 september zijn de kinderen van de Timotheusschool aan de beurt tussen 10.00 en 12.00 uur. Op vrijdag 19 september volgen dan de kinderen van de P.J. Troelstraschool, ook tussen 10.00 en 12.00 uur.

Contact:
Margot Blom