Vereniging Milieudefensie


Enquête: meerderheid Kamerleden kiest voor trein en fiets

Bezorgde Kamerleden op fiets naar koningin

Amsterdam, 11 september 2003 --- Circa twintig Tweede Kamerleden fietsen aanstaande dinsdag (Prinsjesdag) naar de troonrede van de koningin. Ze laten zo hun bezorgdheid zien over veiligheids-, gezondheids- én milieuproblemen die worden veroorzaakt door het groeiende autoverkeer. Medewerkers van Milieudefensie, gehuld in lakeienkostuums, nemen de fietsen in ontvangst. Ze krijgen een poets- en opknapbeurt en worden veilig en droog gestald. Deze 'valet parking' is normaal gesproken voorbehouden aan automobilisten die bij dure hotels en restaurants parkeren. De actie vindt plaats in het kader van de 'Week van de Vooruitgang' die van 16 tot en met 22 september plaatsvindt in heel Nederland.

'Cruciaal is natuurlijk de vraag of de bezorgdheid van de Kamerleden ook doorklinkt in hun politieke keuzen', zegt Andy Palmen van Milieudefensie. Uit een enquête van Milieudefensie Magazine blijkt dat
69 van de 99 Kamerleden die de moeite namen de vragenlijst in te vullen, dagelijks met de trein of op de fiets naar het Binnenhof reizen. De meeste Kamerleden kiezen in de enquête voor meer investeringen in het spoor. Hoewel in het regeerakkoord van Balkenende II staat dat het Kwartje van Kok (500 miljoen euro per jaar) grotendeels naar wegen moet, geven 19 CDA'ers aan dat minstens de helft naar het spoor moet. De enquêteresultaten staan in het septembernummer van Milieudefensie Magazine en zijn te vinden op www.milieudefensie.nl.

Ook op lokaal niveau maken veel mensen zich zorgen over de onstuimige groei van het autoverkeer. Onder het motto 'wie verder denkt kan alle kanten op' organiseren bewoners in 174 gemeenten ruim 400 activiteiten die in het teken staan van fietsen, openbaar vervoer, lopen en autodate.
'De Week van de Vooruitgang vormt daarmee een stevig signaal aan politiek Den Haag dat er een keuze moet worden gemaakt voor duurzame mobiliteit in plaats van voor meer asfalt' aldus Palmen.

Kamerleden die meefietsen zijn onder meer Marijke Vos (Groenlinks), Krista van Velzen (SP), Max Hermans (LPF), Stef Blok (VVD, onder voorbehoud), Wim v.d. Camp (CDA) en Frans Timmermans (PVDA, op ligfiets).
De 'Week van de Vooruitgang' wordt georganiseerd door Milieudefensie,
3VO, Reizigersvereniging ROVER, Fietsersbond/COS, Nederland/NIGZ en de Stichting voor Gedeeld Autogebruik. Het initiatief van de week komt van stichting LOAZ.
---