Ministerie van Defensie


---


---

NAVO evalueert Vliegbasis Volkel

12-09-2003

Op de Vliegbasis Volkel wordt van dinsdag 16 september tot en met donderdag 18 september 2003 een NAVO evaluatie onder de naam Cold Iglo gehouden. Op deze dagen test een internationaal inspectieteam het basispersoneel op de uitvoering van de toegewezen operationele taken. Tijdens de oefendagen kunnen de vliegroutes afwijken van de vaste procedures.

Gedurende Cold Iglo wordt van dinsdag tot en met woensdag van acht uur ´s morgens tot middernacht gevlogen. De vliegbewegingen op donderdag zijn van acht uur s morgens tot het einde van de middag. Tijdens de oefening geschiedt de alarmering op de basis via sirenes en om branden na te bootsen, wordt rook gebruikt. Ook kunnen in het kader van de oefening brandweerwagens en ambulances met zwaailicht en sirene over de vliegbasis rijden. Mogelijk spelen er zich oefenincidenten af bij de start-/landingsbaan.

Doel van de oefening is om, onder moeilijke omstandigheden, zo goed mogelijk te presteren voor procedures en werkwijzen tijdens een fictieve uitzending naar het buitenland. Daarbij staan de aan de Vliegbasis Volkel opgedragen luchtverdedigings- en luchtsteuntaak centraal. Bijzondere aandacht krijgen de commandovoering en de (persoonlijke) basisvaardigheden. Hierbij komt de initiële reactie van het personeel bij incidenten aan de orde: het melden en markeren daarvan en het verlenen van eerste hulp aan gewonden.

De Vliegbasis Volkel heeft zich de afgelopen maanden via aan aantal deeloefeningen degelijk voorbereid op deze NAVO evaluatie. In de eerste week van september werd de inzet van het vliegbasispersoneel ook al getoetst. Toen betrof het een inspectie van de Commandant Tactische Luchtmacht.