Cordaid


Den Haag, 10 september 2003

Positie gehandicapten in ontwikkelingslanden moet verbeteren. Ontwikkelingssamenwerking niet langer beperkt.

DCDD en Cordaid organiseren een congres dat verbetering van de positie van gehandicapten in het Zuiden bepleit.

De regering denkt dat zij van geen nut is voor de maatschappij, haar gemeenschap ziet haar als een schande, de familie ziet haar als een parasiet en haar vrienden denken dat zij een last is(*)

De ontwikkelingsorganisatie Cordaid en de coalitie DCDD organiseren op dinsdag 16 september een congres over de positie van gehandicapten in ontwikkelingslanden. De organisaties maken zich ernstige zorgen over de situatie van deze groep mensen. De positie van gehandicapten is slecht, omdat sociale en overheidsvangnetten ontbreken. Zij worden geconfronteerd met sociale uitsluiting en krijgen moeilijk toegang tot onderwijs, werk en politiek. Nog te weinig wordt er door de overheid en non-gouvernementele organisaties (NGOs) aandacht besteed aan het verbeteren van de positie van gehandicapten in het zuiden.

DCDD en Cordaid presenteren tijdens het congres op 16 september tien actiepunten. Ze willen dat gehandicapten een speciale doelgroep worden in het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. NGOs moeten binnen afzienbare tijd vijf procent van hun budget besteden aan de positieverbetering van gehandicapten. Ook willen de ontwikkelingsorganisaties Nederlandse belangenverenigingen voor gehandicapten bij het werk in ontwikkelingslanden betrekken.

Tijdens de meeting op 16 september zijn sprekers van overheden en ontwikkelingsorganisaties uit Nederland, Noorwegen, Namibië en Oeganda aanwezig.

Organisatoren

De Dutch Coalition on Disability and Development (DCDD) is een netwerk van personen en organisaties die structurele aandacht willen voor gehandicapten. DCDD werkt vanuit een perspectief van gelijke rechten. Cordaid staat voor Catholic Organisation for Relief and Development Aid en richt zich op armoedebestrijding, maatschappij opbouw en beleidsbeïnvloeding. Vastenaktie, Mensen in Nood en Memisa maken deel uit van Cordaid. Cordaid heeft een netwerk van duizend organisaties en heeft speciale aandacht voor de zwakkeren in de samenleving.

Voor de pers

Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak met één van de sprekers van de expert meeting, dan kunt u contact opnemen met Mark Raijmakers, algemeen coördinator DCDD, via telefoonnummer 06 2456 5193 of mark.raijmakers@dcdd.nl. Op www.dcdd.nl?1705 staat meer achtergrondinformatie over de bijeenkomst in de Lutherse Kerk in Den Haag (ochtend) en bij Cordaid (middag).

(*) Een kind van een meisjes school uit Kenya over haar gehandicapte leeftijdsgenoot Grace.