Gemeente Leiden

Persbericht

Bijzondere keramiek van Gertrude Krayenbosch in de Stadsbouwhuis

Publicatiedatum: 9 september 2003

Raku-pot vab Gertude Krayenbosch

Van 16 september t/m 17 november 2003 exposeert de keramiste Gertrude Krayenbosch onder de titel Verandering van tijd met vlinders van klei en Raku-potten.

Raku

Raku is een speciale stooktechniek die oorspronkelijk uit Japan komt. De betekenis van het woord Raku is ongedwongenheid, geluk, behaaglijkheid en vreugde. De Raku stooktechniek is vooral te herkennen aan het kenmerkende zwarte lijnenspel, het zogenaamde craquelé.

Allereerst wordt de pot gebakken, dit noemt men biskwie-stook, en daarna geglazuurd. Vervolgens wordt de pot in de open lucht met een speciale oven tot een hoge temperatuur van ongeveer 1000 graden Celsius gestookt. Daarna wordt deze met een ijzeren tang uit de oven gehaald, ( het werkstuk is erg heet en door de extreme temperatuur overgang, ontstaan er scheurtjes in het glazuur). Door de pot in een bak met zaagsel te plaatsen, vat het werkstuk direct vlam en zet het roet zich af op de scherf van de pot.

Er ontstaat op deze manier een onverwacht lijnenspel op de pot.

Over haar inspiratie zegt Gertrude Krayenbosch het volgende.

Nog niet zo lang geleden zag ik voor het eerst een aantal fotos van Karl Bossfeldt. Deze fotograaf van de twintigste eeuw (1865-1932) is internationaal bekend geworden door zijn speciale, gestileerde weergave van de plantenwereld. De fotos spraken mij gelijk direct aan. Bossfeldt gaf de eenvoud, schoonheid van de planten op een heel erg bijzondere manier weer. De planten en bloemen worden niet geheel getoond maar op een abstracte manier gepresenteerd. Deze natuurlijke vormen hebben mij geïnspireerd om bij mijn werk handgevormde potten te gaan maken. Vreugde potten, zo noem ik mijn Raku-potten.

Over de vlinders zegt zij: De vlinders zijn een metafoor voor toegang naar transformatie. Alles is in beweging, er gebeurd erg veel om ons heen en in onszelf.

Gertrude Krayenbosch geeft ook workshops en cursussen.

Deze pagina is gewijzigd op 9 september 2003