RVU

Nederland 3 P E R S B E R I C H T

PB 0902 Hilversum, 15 september 2003

DE WAPPIES: DE WERELD VAN JONGENS
AFLEVERING 3, 4 EN 5: DINSDAG 16, 23 EN 30 SEPTEMBER 2003 VAN 19.00­19.25 UUR, RVU / NEDERLAND 3

De RVU brengt in september een vijfdelige serie over jongens. De puberteit en adolescentie zijn kwetsbare periodes voor jongens. De zoektocht naar een eigen identiteit begint. In deze serie aandacht voor de wijze waarop jongens deze levensfase doorlopen.

Jongens komen nogal eens negatief in de publiciteit: ze plegen vaker geweld dan meisjes en zijn ook vaker slachtoffer van geweld. Verder is er een hoger percentage zelfdodingen onder jongens dan onder meisjes en gaan jongens eerder zonder diploma van school. Dit laatste heeft mogelijk ook te maken met het feit dat in het onderwijs wellicht nog te weinig rekening wordt gehouden met de wereld van jongens. Immers, jongens zijn meestal meer doeners dan praters. Deze serie wil de wereld van jongens echter juist op een positieve, onbevooroordeelde wijze benaderen.

'De Wappies', acht vrienden, zeiden 'ja' tegen een week weg. Bart (20), Jan Maarten (20), Bart (19), Koen (19), 'Lutz' (21), Martijn (20), Sander (21) en 'Verloop' (20) gaan naar een onbekende locatie, met onbekende begeleiders, onbekende opdrachten en onbekende vragen. Hoe reageren ze op de opdrachten? Kunnen ze met tegenslagen omgaan? Werken ze samen? Op indirecte wijze wordt duidelijk gemaakt wat typerend is voor de wereld van jongens.

De serie is gemaakt door Anneke Hopmans, die jarenlange ervaring heeft met programma's over jongeren. Voor de IKON maakte ze o.a. het veelgeprezen 'Tussen eten en afwas'. In 'De Wappies' wil ze met name 'gewone' jongens en hun leefwereld laten zien. Geen probleemjongens (hoewel ieder van de Wappies zo zijn eigen problemen en probleempjes heeft), maar jongens van nu op zoek naar zichzelf.

Aflevering 3, 16 september: Zorg en verantwoordelijkheid Kunnen de Wappies voor zichzelf zorgen? En voor anderen? Hoe gaan ze met geld om? Deze vragen komen ze tegen als ze een avond moeten verzorgen voor 70 mensen: koken, bedienen en een muzikaal optreden verzorgen. En na afloop natuurlijk ook afwassen en opruimen. Kunnen ze de verantwoordelijkheid aan? En blijft de onderlinge verstandhouding intact? Bart heeft het helemaal gehad als Martijn om 12 uur 's nachts een broodje gaat klaarmaken in 'zijn' schone keuken.

Aflevering 4, 23 september: Grenzen en uitdagingen De Wappies krijgen een lesje in doorzettingsvermogen én samenwerking tijdens een geduchte oefening op een hindernisbaan. Waar liggen hun grenzen, waar hun uitdagingen? En hoe zit dat in het dagelijks leven? Wat doen ze als dingen niet lukken? Wat hebben ze als vriendengroep nog te leren? Het blijkt dat veel jongens voor zichzelf lopen en het belang van de groep vergeten.

Aflevering 5: 30 september: Seks en relaties
De laatste dag, de laatste opdracht: de Wappies mogen zelf enkele korte filmpjes gaan maken. Thema: seks. Hoe willen jongens door meisjes benaderd worden en hoe denken jongens dat meisjes door hen benaderd willen worden? Dat geeft stof tot nadenken, en tot hilariteit. De jongens praten openhartig over hun ervaringen met seks of hun verwachtingen daarover, maar ook over de relatie van hun ouders en de rol van hun vader in hun leven ("Toen moest ik ook huilen, omdat ik mijn vader zag huilen"). De relatie van de jongens met hun vader wordt vaak onderschat. Juist voor jongens is die, vanwege het voorbeeldgedrag, heel belangrijk.
---
Voorlichtingspakket
DE WAPPIES: DE WERELD VAN JONGENS wordt na de uitzendingen uitgegeven als voorlichtingspakket, dat bestaat uit een videoband met alle vijf afleveringen en een instructieboek. Deze serie, waarin gezondheid, leefstijl en opvoeding van jongens in de adolescentie aan de orde komen, leent zich zeer goed voor gebruik in uiteenlopende opvoedingssituaties. Het voorlichtingspakket is bedoeld voor docenten voortgezet onderwijs (verzorging, biologie, maatschappijleer), mentoren, leerlingbegeleiders, ouders en organisaties van ouders, intermediairs in het sociaal-cultureel werk, opvoedkundigen, hulpverleners en anderen. Een uitgave van NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) i.s.m. RVU educatieve omroep. Dit lespakket is mede-gefinancierd door Stichting Kinderpostzegels Nederland. Het pakket is vanaf 1 oktober 2003 beschikbaar en voor ¤ 35,00 (incl. BTW en verzending) te bestellen bij NIGZ (nigz.nl) en RVU (rvu.nl/bestelgids).

Met vriendelijke groet,
René Takken

---
Persvoorlichting / Teletekst
RVU educatieve omroep
Aanw: ma/di/do/vr, 8.00-15.30
(T) 035 - 677 1483
(F) 035 - 677 1409
(E) rene.takken@rvu.nl
(W) http://www.rvu.nl

---