NOS


LIVE VERSLAG VAN PRINSJESDAG 2003 BIJ NOS 15-09-2003
De Gouden Koets, de rijtoer, de troonrede, politieke reacties en het koffertje van Zalm. Het zijn ingrediënten die ook dit jaar weer aan bod komen tijdens de traditionele Prinsjesdaguitzending van de NOS op televisie. Op dinsdag 16 september maakt NOS Actueel ruimschoots tijd vrij voor het verslaan van Prinsjesdag 2003. De uitzending rondom Prinsjesdag is tussen 12.30 en 15.58 uur te zien op Nederland 2. De presentatie is in handen van Maartje van Weegen en Ferry Mingelen. De NOS-uitzending is ook live te volgen via NOS-internet: www.nosprinsjesdag.nl

Prinsjesdag 2003 is in politiek opzicht belangrijk omdat dan voor de eerste maal de plannen voor het komende jaar worden gepresenteerd door het nieuwe CDA VVD D66-kabinet dat op 27 mei 2003 werd geïnstalleerd. De rechtstreekse Prinsjesdaguitzending van NOS Actueel begint om 12.30 uur. In het eerste half uur is er onder meer aandacht voor het feit dat het afgelopen jaar voor koningin Beatrix een veelbewogen jaar is geweest. Niet alleen overleed prins Claus. De koningin kreeg ook te maken met de Margarita-affaire, ze beleefde de aankondiging van de komende geboorte van een kroonprins(es) en ze maakte wereldkundig dat haar tweede zoon Johan Friso van plan is om in het voorjaar van 2004 te trouwen met Mabel Wisse Smit. In het eerste half uur ook aandacht voor de Studentenweerbaarheid, een vereniging van studenten die tijdens Prinsjesdag een erewacht vormt op het Binnenhof.

Rond de klok van 13.00 uur verslaat Maartje van Weegen, die voor de NOS het Koninklijk Huis volgt, vanuit een mobiele studio bij Paleis Noordeinde de rijtoer naar de Ridderzaal. Verslaggever Rik van de Westelaken staat langs de route en doet verslag. Rond 13.30 uur wordt overgeschakeld naar de Ridderzaal, waar koningin Beatrix de Troonrede zal voorlezen. Aansluitend geeft een aantal parlementaire journalisten een eerste korte reactie, waarna wordt teruggeschakeld naar buiten om de terugtocht naar Paleis Noordeinde te registreren. Rond 14.15 uur wordt dit gedeelte van de uitzending beëindigd met de traditionele balkonscène op Paleis Noordeinde. Direct aansluitend wordt overgeschakeld naar de Oude Zaal, de voormalige vergaderzaal van de Tweede Kamer, waar de NOS de traditionele 'Prinsjesdag-ontvangst' organiseert. Ferry Mingelen, presentator/eindredacteur NOS Den Haag Vandaag en Wouke van Scherrenburg, verslaggever Den Haag Vandaag, ontvangen daar allereerst de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer, die zullen reageren op de nieuwe kabinetsplannen voor het komende jaar. Om 15.00 uur volgt een korte schakeling naar de (nieuwe) vergaderzaal van de Tweede Kamer, waar minister Zalm van Financiën zijn begroting voor het jaar 2004 aan de voorzitter van de Tweede Kamer zal aanbieden. Vanaf 15.15 uur volgt het tweede gedeelte vanuit de Oude Zaal. Dan wordt er gesproken met diverse ministers, o.m. De Geus (Sociale zaken), Zalm (Financiën) en Hoogervorst (VWS) en andere genodigden uit het maatschappelijke leven over de nieuwe Rijksbegroting en de bijbehorende plannen. De uitzending eindigt om 15.58 uur, na een afsluitend gesprek met minister-president Jan Peter Balkenende.

Voor auditief gehandicapten (doven en slechthorenden) wordt het Prinsjesdagprogramma ondertiteld. Tussen 12.30 en 14.30 uur is de rijtoer en het voorlezen van de Troonrede door koningin Beatrix tevens te volgen via Nederland 1, maar dan voorzien van een gebarentolk.

Samenvatting Prinsjesdag 2003
Tussen 19.27 en 19.52 is via Nederland 2 een samenvatting te zien van de hoogtepunten van prinsjesdag 2003, met de nadruk op de Troonrede.

Live-streaming Prinsjesdag 2003
De live-uitzending rondom Prinsjesdag (12.30 - 15.58 uur) is ook te volgen via de speciale website van de NOS: www.nosprinsjesdag.nl