E-QUALITY

Kabinet haalt eigen emancipatiedoelstellingen onderuit

PERSBERICHT
Embargo tot 16 september 2003, 15.15 uur



Den Haag, 15 september 2003

E-Quality, expertisecentrum voor gender en etniciteit, concludeert in haar analyse van de rijksbegroting van 2004 dat de emancipatiedoelstellingen van het kabinet op achterstand worden gezet met een groot gedeelte van de voorgestelde maatregelen. Verhoogde participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt is een prioriteit van het kabinet om trends als vergrijzing en ontgroening te financieren, maar uit het commentaar Levensloop: arbeidsmarkt in perspectief blijkt dat in het algemene arbeidsmarktbeleid met de positie van vrouwen nauwelijks rekening wordt gehouden.

Uit de analyse blijkt dat verschillende maatregelen een negatief effect hebben op de arbeidsmarktpositie van veel vrouwen. Zo zal de aanscherping van de WW de economische zelfstandigheid van vrouwen ondermijnen. Ten eerste omdat zij vaker een flexibel dienstverband hebben. Dit geldt in versterkte mate voor Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse en Arubaanse vrouwen. Ten tweede omdat vrouwen vaker herintreden dan mannen. Andere terreinen die in het commentaar aan bod komen zijn arbeidsparticipatie, arbeid en zorg en WAO.

Deeltijdwerknemers gedupeerd bij toekenning WAO? Het kabinet wil alleen nog WAO voor mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn. Hier zit een addertje onder het gras. In navolging van de commissie Donner lijkt het kabinet met volledig arbeidsongeschikt te bedoelen dat de betrokkene ongeschikt moet zijn voor alle taken die hij of zij normaliter verricht. Op dit moment is het nog zo dat je arbeidsongeschikt bent wanneer je je betaalde werk niet meer kunt doen. In de toekomst zou het zo worden dat je pas volledig arbeidsongeschikt bent als je helemaal niets meer kunt doen, dus ook je onbetaalde werk, zoals huishoudelijk werk, niet meer. Dit criterium kan in het nadeel van deeltijders uitwerken, en dus relatief vaak in het nadeel van vrouwen. Als zij in de toekomst hun betaalde werk niet meer kunnen verrichten, maar nog wel net als voorheen doorgaan met bijvoorbeeld zorgen voor hun kinderen, zijn zij niet meer volledig arbeidsongeschikt. En dus krijgen ze geen WAO. Een dergelijke uitleg van dit criterium is niet in overeenstemming met het beleid dat iedere werknemer betaald werk en zorgtaken moet kunnen combineren.

Vooral hoger opgeleide vrouwen profiteren van levensloopregeling De door het kabinet geïntroduceerde levensloopregeling sluit aan op de huidige verlofspaarregeling en breidt deze in beperkte mate uit. Met deze regeling kunnen werknemers sparen voor periodes van onbetaald verlof. De levensloopregeling is weinig toegankelijk voor werknemers met een laag inkomen, die immers de financiële mogelijkheden niet hebben om er gebruik van te maken. Daarnaast is de levensloopregeling ontoegankelijk voor starters op de arbeidsmarkt. Als een vrouw aan het begin van haar loopbaan verlof wil opnemen, bijvoorbeeld voor het vervullen van zorgtaken, is er nog onvoldoende verlofsaldo. Ook de spaarloonregeling blijft bestaan. De vraag is dan ook in hoeverre de levensloopregeling gebruik gaat worden. Om de toegankelijkheid van de regeling te verbeteren stelt E-Quality voor de spaarloonregeling te laten opgaan in de levensloopregeling. Belangrijker vindt E-Quality echter dat er een voorziening komt voor betaald langdurig zorgverlof.

E-Quality is een onafhankelijk kennis- en expertisecentrum op het gebied van vrouwenemancipatie in de multiculturele samenleving. Het verstrekken van informatie en expertise op het gebied van emancipatie aan politici en beleidsmakers speelt een centrale rol in de werkzaamheden.