CBS

Waarde uitvoer in juli vrijwel gelijk

De waarde van de uitvoer van goederen in juli 2003 bedraagt 18,7 miljard euro. Dit is ongeveer evenveel als in juli 2002. De invoer is 1 procent lager dan in dezelfde periode van vorig jaar en komt uit op 16,3 miljard euro. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. In het tweede kwartaal van 2003 was de waarde van de in- en uitvoer respectievelijk 4 en 3 procent lager dan een jaar eerder. In juli 2003 zijn de prijzen licht gedaald. Het volume van de in- en uitvoer is dan ook iets hoger dan in juli 2002. Het handelsoverschot over juli 2003 bedraagt 2,4 miljard euro.

Minder uitvoer naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk Nederland heeft in juli 2003 voor 14,0 miljard euro aan goederen uitgevoerd naar EU-landen. Dat is vrijwel evenveel als in juli 2002. Ook de invoer uit EU-landen komt met 9,4 miljard euro ongeveer uit op het niveau van een jaar geleden. De uitvoer naar België is toegenomen met 4 procent. Daar staat een afname tegenover van de uitvoer naar onze belangrijkste handelspartner Duitsland met 2 procent en naar het Verenigd Koninkrijk met 4 procent. De invoer uit Frankrijk en Italië daalt relatief sterk. Uit Italië is 8 procent minder ingevoerd en uit Frankrijk 7 procent.

Daling invoer uit de Verenigde Staten houdt aan
De invoer uit niet-EU-landen in juli 2003 is 3 procent lager dan een jaar eerder en komt uit op 6,9 miljard euro. De uitvoer is ten opzichte van juli 2002 eveneens 3 procent lager en bedraagt 4,7 miljard euro. Uit de Verenigde Staten is voor 1,2 miljard euro ingevoerd. Dit is 15 procent minder dan in juli 2002. Het is de vijftiende achtereenvolgende maand dat de waarde van de invoer uit de Verenigde Staten is gedaald.

Technische toelichting
Cijfers van de in- en uitvoer van goederen van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. De in- en uitvoercijfers zijn inclusief de zogenaamde wederuitvoer. Dit zijn goederen die in Nederland zijn ingevoerd en het land in (vrijwel) onbewerkte staat weer verlaten. Wel moeten deze goederen in eigendom worden overgedragen aan een Nederlandse ingezetene. Indien geen sprake is van eigendomsoverdracht spreekt men van doorvoer. De in- en uitvoer van diensten wordt buiten beschouwing gelaten. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. Juli telt in 2003 en 2002 een gelijk aantal werkdagen.

PB03-167
16 september 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek