Provincie Noord-Brabant



Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Interregionale samenwerking rampenbestrijding

Commissaris van de Koningin Houben stelt regiegroep Brabantse crisisbeheersing in

De gemeenten, brandweer, politie, geneeskundige hulpverlening, de waterschappen en de provincie Noord-Brabant werken voortaan samen in de `Regiegroep Brabantse CrisisbeheersingŽ die op 16 september door de Commissaris van de Koningin, mr. F.J.M. Houben, is ingesteld. De regiegroep is een platform voor de onderlinge afstemming van initiatieven en activiteiten op het gebied van rampenbestrijding en crisisbeheersing in Noord-Brabant. Het doel is te komen tot een kwaliteitsverbetering van de rampenbestrijding en crisisbeheersing door uitwisseling van kennis en informatie. De regiegroep moet de samenwerking tussen alle overheden en instanties, die in Brabant bij de rampenbestrijding betrokken zijn, versterken. Noord-Brabant loopt daarmee landelijk voorop.

De gemeenten zijn primair verantwoordelijk voor de bestrijding van rampen. Zij werken daarbij nauw samen met de politie, de regionale brandweren en de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (GHOR). De samenwerking op regionaal en provinciaal niveau wordt hierbij van steeds groter belang. Een reeks van incidenten zoals die op de A2 rond Eindhoven, juli dit jaar, toont aan dat rampen en incidenten steeds het risico voor bovenlokale en -regionale effecten met zich meedragen. Een goede voorbereiding en samenwerking bij de rampenbestrijding is daarom vitaal. Die vaststelling heeft geleid tot de instelling van de `Regiegroep Brabantse CrisisbeheersingŽ.

rampenbestrijding
Hoewel de voorbereiding op de rampenbestrijding een wettelijke taak is voor gemeenten, vindt deze in toenemende mate in samenwerking - op regionale schaal - plaats. In gemeentelijke rampenplannen wordt vastgelegd hoe gemeenten en hulpverleningsdiensten bij een calamiteit moeten optreden. Op dit moment voldoen alle gemeentelijke rampenplannen in Brabant aan de wettelijke eisen. Het actueel en adequaat houden van deze plannen vraagt echter om een permanente inspanning. Zo hebben in de eerste helft van dit jaar circa 20 gemeenten hun rampenplannen geactualiseerd en zullen alle gemeenten dit in 2004 opnieuw moeten doen. In dat jaar treedt de Wet kwaliteitsbevordering rampenbestrijding in werking. Naast herziening van de gemeentelijke rampenplannen moeten dan ook regionale beheersplannen worden opgesteld, waarin per regio wordt aangegeven hoe de verschillende hulpverleningsdiensten en gemeenten zich gezamenlijk - multidisciplinair - voorbereiden op rampen.


over de grens

Op dit moment kent Brabant nog 5 brandweerregio's. In 2004 wordt dit teruggebracht tot 3. Naast de bestaande regio's Noord-Oost en Zuid-Oost worden de drie regio's in het midden en westen van de provincie samengevoegd tot 1 regio Midden- en Westbrabant. Binnen deze regio's werken brandweer en geneeskundige hulpverlening onder 1 bestuur samen. Op termijn zal mogelijk ook integratie met de politie plaatsvinden tot zogenaamde veiligheidsregio's.
De bestrijding van rampen houdt echter niet op bij de Brabantse grens. De gemeenten in de provincie Antwerpen en Noord-Brabant hebben als resultaat van de `Commissie RuttenŽ die op initiatief van de gouverneur van Antwerpen en de Commissaris van de Koningin Houben is ingesteld, een overeenkomst tot samenwerking bij de bestrijding van rampen gesloten. Vergelijkbare overeenkomsten worden voorbereid tussen de gemeenten in Belgisch-Limburg en Noord-Brabant. Verbetering van de onderlinge alarmering en informatie-uitwisseling zal daarbij vooral aandacht krijgen.

regiegroep
De toenemende samenwerking tussen gemeenten en hulpdiensten op regionaal niveau, maar ook de behoefte aan verbetering van de informatie-uitwisseling tussen de regio's en het voorkomen dat op meerdere plaatsen "het wiel wordt uitgevonden", zijn zoal redenen geweest om de bestaande provinciale klankbordgroep rampenbestrijding om te vormen tot de Regiegroep Brabantse Crisisbeheersing. De regiegroep zal zich vooral richten op het delen van kennis en ervaring en het gezamenlijk versterken van de rampenbestrijding in Brabant.
Naast de Commissaris van de Koningin - als voorzitter - maken de volgende personen deel uit van de regiegroep: de heren S.P. Grem ( burgemeester van Bladel), J.A.M. van Homelen (burgemeester van Boxtel), drs. Y. C.Th.J. Kortmann ( burgemeester van Oisterwijk), dr. Ir. P. Verlaan (commandant van de Brandweer Midden en West Brabant), de heer L.T.H.C.Kuijs (Korpschef Politie Brabant Zuidoost) drs. P van der Velden (regionaal geneeskundig functionaris GGD Hart van Brabant) drs. K.J.P.A Boonen ( gemeentesecretaris van Veldhoven) , mr.drs. P.C.G. Glas (Waterschap de Dommel) en mr. G.C.A.Boers (waterschap de Maaskant).