Gemeente Maassluis

Persberichten

16-9-2003

Beantwoording schriftelijke vragen D66 over Oranjebuitenpolder

De fractie van D66 in de Maassluise gemeenteraad heeft begin dit jaar schriftelijke vragen over de Oranjebuitenpolder gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Het college heeft de vragen als volgt beantwoord:

Naar aanleiding van uw schriftelijke vragen van 17 januari 2003, hebben wij u gemeld, dat wij uw brief en die van Stichting Ontwikkeling Europark (gedateerd 20 december 2002) over hetzelfde onderwerp, te weten de mogelijk te komen Floriade in de Oranjebuitenpolder zouden bundelen en te behandelen in de Commissie Stadsontwikkeling en Beheer d.d.

1 april 2003.
Inmiddels is over beide brieven een ambtelijk advies uitgebracht, waarover wij ons op 15 juli 2003 hebben beraden. Dit advies treft u bijgaand aan.
Alhoewel in bovenbedoelde nota feitelijk wordt ingegaan op uw vragen, beantwoorden wij in deze brief alsnog de door u gestelde vragen.


1/2. Is het u bekend dat er plannen zijn om over vier jaar een groot attractiepark met een oppervlakte van 340.000 vierkante meter te realiseren in de, aan Maassluis grenzende, Oranjebuitenpolder?
Is het bij u bekend dat Hoek van Holland zich kandidaat heeft gesteld om in 2012 de tuinbouwtenstoonstelling Floriade in deze Oranjebuitenpolder te organiseren, dit in relatie met het geplande grootschalige attractiepark?

Bij ons is bekend dat, de Gemeente Rotterdam onderzoekt of zij zich kandidaat zal stellen voor de Floriade 2012 en betrekt in deze overweging de mogelijkheid de Oranjebuitenpolder in Hoek van Holland te benutten. In 2007 wil het bestuur van de Stichting Ontwikkeling Floraland een permanente presentatie van Tuinbouw Totaal realiseren. Dit is een groot attractiepark met een oppervlakte van 340.000 vierkante meter. Dit park zal een blijvend karakter hebben. De Floriade heeft een duur van een maand of zes en vindt slechts één keer in de tien jaar plaats.

3. Bent u het met D66 eens dat dit ongewenste ontwikkelingen zijn omdat de Oranjebuitenpolder zoveel mogelijk een groeneopen polder moet blijven en (zie ook uw collegeprogramma en het programma op hoofdzaken) een belangrijke functie als natuurgebied en stil recreatiegebied heeft voor de inwoners en haar omgeving.

Een feit is dat het Maassluise collegeprogramma er van uitgaat dat het groene karakter om Maassluis heen behouden wordt. Het betreft hier de gebieden Oranjebuitenpolder en Midden-Delfland. Wij zijn echter van oordeel dat de Floriade het waard is om te laten plaatsvinden in de Oranjebuitenpolder gelet op het grote belang van deze wereldtuinbouwtentoonstelling. Al wordt de Floriade niet in de Oranjebuitenpolder gerealiseerd, dan komt hij wel elders in Nederland. Alleen profiteert Maassluis als gemeente van het houden van de Floriade, indien deze in de Oranjebuitenpolder komt, indirect mee van de toestroom van toeristen naar dit gebied.

4. Bent u het met D66 eens dat de wegen en de overige infrastructuur niet geschikt zijn voor zon attractiepark en dat de belasting van het wegverkeer op de A20 nu al zo hoog is dat vele inwoners van Maassluis en ook van de overige aan de A20 grenzende gemeenten, te veel geluidsoverlast en luchtverontreiniging ondervinden?

Rijkswaterstaat heeft het voornemen om in 2004 zowel de noordbaan als de zuidbaan van de A20 ter hoogte van Maassluis te gaan voorzien van Zeer Open Asfaltbeton, kortweg ZOAB. Het ZOAB is een effectieve maatregel om het geluid van het wegverkeer te dempen met 2,5 tot 3 dB(A). Over andere maatregelen, zoals het verhogen van het geluidsscherm of het verlagen van de snelheid nabij Maassluis wordt nog overlegd met Rijkswaterstaat. Er zijn dus al diverse maatregelen te verwachten ter voorkoming van geluidsoverlast. Voor de luchtverontreiniging heeft Rijkswaterstaat berekeningen verricht naar concentraties van de A20. Hieruit blijkt, dat de bijdrage van het verkeer van de A20 op deze punten gering is. Door een toename van het autoverkeer ten behoeve van de Floriade zou er bij gelijkblijvende omstandigheden mogelijk een toename zijn van luchtverontreiniging. In zijn algemeenheid is echter de verwachting dat deze toename op termijn deels wordt opgevangen door strengere (emissie)eisen aan die voertuigen.

5. Welke invloed oefent u uit en welke maatregelen heeft u tot nu toe genomen en gaat u nemen om er voor te zorgen dat de Oranjebuitenpolder groen blijft en als groen natuurgebied nog verder ontwikkeld wordt. Heeft u al met Rotterdam, Hoek van Holland en de ons omringende gemeenten contact hierover gehad, uw mening laten horen en zo ja wat zijn de resultaten hiervan?

Het ontwikkelingsplan voor de Oranjebuitenpolder is vertaald in een voorontwerp bestemmingsplan. Dit zal binnen niet al te lange tijd in het vooroverleg en de inspraak worden gebracht. Dit voorontwerp houdt geen rekening met een Floriade. Voor circa 100 hectare aan de noordzijde van de Oranjebuitenpolder is een begrenzingsplan vastgesteld door het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland in het kader van de RBON regeling (Regeling Beheer en Onderhoud Natuurgebieden). Deze aanwijzing is bedoeld om financiën vrij te maken voor het toekomstige beheer van dit onderdeel van de provinciale ecologische hoofdstructuur, kust via Staelduinsebos naar Midden-Delfland.

6. Bent u het met D66 eens dat onze inwoners onvoldoende invloed hebben en onvoldoende betrokken worden bij deze ongewenste ontwikkelingen en hierbij alsnog betrokken moeten worden. Bent u bereid om in overleg met de Stadsregio, Rotterdam en de omliggende gemeenten te pleiten dat de mening van de bevolking over deze plannen wordt gevraagd via een referendum?

Op regionaal niveau worden al wel afwegingen gemaakt waar versterking van natuurgebieden mogelijk zijn. De Gemeente Maassluis participeert hierin door haar bijdrage aan Stadsregio. In groter verband wordt dus al wel degelijk gekoerst op een versteviging op de natuurfuncties waar mogelijk. De afweging of dit specifieke gebied in die voorgenomen vorm moet worden gerealiseerd moet eerder afhangen van een totaalvisie, dan van een afweging uitsluitend ten behoeve van een specifiek gebied. Uiteraard is het zo dat de burgers in de normale inspraakprocedure volgens de Wet op de Ruimtelijke Ordening zich kunnen richten op de ruimtelijke implicaties van de Floriade. Het hiernaast houden van een referendum lijkt ons een dubbele procedure en derhalve niet noodzakelijk.