Partij van de Arbeid

boundary="----------=_1063699221-3208-185"

Mime-Version: 1.0

Den Haag, 16 september 2003

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

1. Hebt u kennisgenomen van het artikel in Trouw "Onderzoek darmkanker hard nodig"?1

2. Wat is uw mening over de noodkreet van de Nederlandse Vereniging voor Gastro-enterologie dat jaarlijks honderden mensen onnodig sterven aan dikke-darmkanker? Wat vindt u van deze situatie en het feit dat de vereniging deze als "uitermate zorgwekkend en maatschappelijk onacceptabel" beschouwt? Vindt u dit ook?

3. Wat is uw mening over de constatering dat Nederland achterloopt bij tal van andere landen, als het gaat om voorlichting en onderzoek naar dikke-darmkanker? Vindt u dit aanvaardbaar?

4. Wat hebt u met het advies van de Gezondheidsraad om een bevolkingsonderzoek naar darm-kanker 'serieus in overweging te nemen', gedaan? In geval er niets met dit advies is gedaan, kunt u aangeven wat de redenen hiervan zijn geweest?

5. Herinnert u zich de eerdere schriftelijke vragen 2 over het feit dat kankeronderzoek in Nederland gevaar loopt en uw antwoorden hierop? Wat is er sindsdien concreet aan maatregelen ondernomen om dit probleem op te lossen?

6. Bent u nog steeds van mening, dat voldoende wordt geïnvesteerd in Nederland in kankeronderzoek? Zo ja, waarop baseert u deze mening? Hoe verhoudt deze constatering zich tot de noodkreet van de vereniging van voor Gastro-enterologie? 7. Bent u bereid om het advies van de Gezondheidsraad inzake bevolkingsonderzoek over te nemen en hierover de Kamer te informeren?


---
* Artikel Trouw d.d. 15 september jl., * Schriftelijke vragen Arib, 1411 >


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.