Eemland noord 10.30 uur

Utrecht 16-09-2003 - Persberichten district Eemland noord

Paus onder invloed
BAARN Op maandag 15 september werd een automobilist die zich uitgaf voor de paus aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol.

Rond 20.50 uur zagen politiemensen van een onopvallend videovoertuig die bij een radarwagen op de Bisschopssweg stonden een automobilist vanuit de richting van Bunschoten in de richting van Baarn rijden. Ter hoogte van de afslag Eemdijk keerde de automobilist en reed terug in de richting van Bunschoten. Hij passeerde de radarwagen met een zeer lage snelheid (bijna stapvoets). Daar dit gevaar opleverde voor het overige verkeer - andere autos moesten vol in hun remmen om de auto niet aan te rijden gingen de politiemensen achter de automobilist aan.

Na een stopteken stopte de automobilist. Hij weigerde zijn raampje open te draaien en hield de auto afgesloten. Hij weigerde zijn autopapieren te tonen. Op de vraag wat zijn naam was, zei hij dat hij de paus was, dit terwijl de gelijkenis met de paus 0,0 was. De man zette zijn radio harder en gaf aan de politiemensen niet te kunnen verstaan. Ook op een geschreven briefje u bent aangehouden, open het portier reageerde de man niet.

Op het moment dat de politiemensen hadden overlegd met een hulpofficier van justitie en toestemming kregen de auto te forceren, kwam de zoon van de automobilist ter plaatse. Op zijn aandringen, opende zijn vader de auto. Daarop werd de man, 51 jaar oud en afkomstig uit Bunschoten-Spakenburg, aangehouden. Hij bleek teveel te hebben gedronken.

Bij de ademanalyse op het politiebureau blies hij 330 ug/l, terwijl wettelijk maximaal 220 ug/l is toegestaan. Daar de man al eerder voor het rijden onder invloed van alcohol was aangehouden, kreeg hij niet een boete van 190,- maar is proces-verbaal tegen hem opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol en voor het in gevaar brengen van het overige verkeer. Tevens werd de man zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg hij een rijverbod van twee uur.

Richting aangeven
SOEST Op maandag 15 september heeft de politie van 16.00 uur tot 16.30 uur op de rotonde aan de Dalweg / Beukenlaan een controle uitgevoerd.

Bij de controle werd gelet op het richting aangeven bij het verlaten van de rotonde. Tien bestuurders gaven bij het verlaten van de rotonde geen richting aan en zij werden bij de bushalte aan de kant gezet. Na een waarschuwing dat zij de volgende keer wel richting aan moesten geven, mochten zij hun weg vervolgen.