Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Meisjesclinic in Roermond voor herhaling vatbaar

Een tijdje geleden werd het initiatief gelanceerd om jonge meisjes voor het schaken te interesseren. Het beste kun je dit doen door ze tijdens een middag met de vele aspecten van het schaken in aanraking te laten komen. Petra Schuurman werd bereid gevonden om aan de inhoud van deze clinics vorm te geven. Zij werd op de dag zelf geassisteerd door een viertal jeugdige speelsters.

Afgelopen zondag (14 september) was het dan zover, de eerste van twee clinics in het servicepunt Zuid ging van start in Roermond. Ruim voor 14 uur waren er 13 meisjes (er hadden zich 18 bij de regionale jeugdleiders aangemeld). Zij werden in 3 groepjes verdeeld, elk met een eigen begeleidster.

Voor de pauze werd o.a. het speciaal voor deze clinic ontwikkelde ganzenbordspel gespeeld, was er een leshoekje, werden schaakproblemen opgelost en werd een schaakpartij gespeeld.
Na de pauze was er de mogelijkheid om deel te nemen aan een simultaan, om naar de video "lang leve de koningin" te kijken en om tegen de beer te vechten. De beer kreeg 1 minuut op de klok, en de tegenstandsters maar liefst 5 minuten. Alle meisjes vochten tegen de beer voor wat ze waard waren, en heel vaak waren zij de gelukkigen die de winst mee naar huis konden nemen.

Aan de spontane reacties van de deelneemsters, ouders en organisatie was af te lezen dat deze clinic als uiterst positief werd ervaren. Kortom het is voor herhaling vatbaar. Op zaterdag 4 oktober zal in Bergen op Zoom de andere clinic worden georganiseerd voor de meisjes uit Zeeland en het westen van Noord-Brabant.

De eindstand:

1. Kirstin en Yrja 117 punten

2. Minouschka, Jacintha en Diana 101 punten
3. Leontine en Judith 80 punten
Karin en Inge 80 punten
Julia en Maud 80 punten
Esmee en Lana 80 punten

Nog een dank je wel aan Petra Schuurman, Melissa Muhren, Yvette Muhren, Eveline Krätz en Jessica de Haas.


---

Volledige team Utrecht-1 in Essent Schaaktoernooi

Van 10 tot en met 18 oktober 2003 wordt in het gemeentehuis van Hoogeveen het 7e Essent schaaktoernooi gespeeld. Behalve de traditionele vierkamp wordt er een open toernooi gespeeld met de deelname van diverse grootmeesters. Ook Daniel Stellwagen, gedeeld tweede op het NK-schaken, is van de partij.
Omdat de organisatie van het Essent Schaaktoernooi de jeugd graag een kans biedt voor het behalen van titelresultaten, is het complete eerste team van de schaakclub Utrecht uitgenodigd. Dit jeugdige team plaatste zich vorig seizoen onder de naam Utrecht-2 voor de meesterklasse.

Een noviteit in de vierkamp is dat de Hoogeveense glasblazer Cees van Olst een set schaakstukken zal ontwikkelen met sensoren erin, zodat dit jaar ook de partijen uit de vierkamp 'live' op internet te volgen zijn.

Informatie over het deelnemersveld in de open groep en het amateurtoernooi is te vinden op de website. Zowel de open groep als het amateurtoernooi zitten vol. Inschrijving is helaas niet meer mogelijk.

Voor de vierkamp hadden eerder al de volgende grootmeesters hun deelname bevestigd: oud-wereldkampioen Anatoly Karpov (Rusland), de beste vrouw op de ratinglijst van 1 januari 2003, Judit Polgar (Hongarije), de beste Nederlander op de ratinglijst van 1 januari 2003, Ivan Sokolov en de jeugdwereldkampioen Levon Aronian (Armenië).
---