Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA 'S GRAVENHAGE

Uw brief Ons kenmerk d.d. 5 september 2003 AVB/VDB/03 70828 Kenmerk 2020316680

Onderwerp Datum Het onderzoek van de vakcentrale FNV en 16 september 2003 de patiëntenorganisatie "Breed Platform
Verzekerden en Werk".

./. Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen van leden Bussemaker en Stuurman (beiden PvdA) over het onderzoek van de vakcentrale FNV en de patiëntenorganisatie "Breed Platform Verzekerden en Werk" van 5 september 2003.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)




---

AVB/VDB/03 70828

Antwoorden op de vragen van de Tweede Kamerleden Bussemaker en Stuurman (beiden PvdA)
2020316680

Vragen van de leden Bussemaker en Stuurman (beiden PvdA) aan de bewindslieden van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het onderzoek van de vakcentrale FNV en de patiëntenorganisatie "Breed Platform Verzekerden en Werk". (Ingezonden 5 september 2003)


---
Bent u bekend met de uitkomsten van het onderzoek 'Tussen Werk en WAO' van de vakcentrale FNV en de patiëntenorganisatie Breed Platform Verzekerden en Werk naar de uitvoering van de Wet verbetering Poortwachter?


---
Bent u bekend met het feit dat er veel klachten leven onder werknemers over het werk van bedrijfsartsen?


---
Kunt u bevestigen dat uit het onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft van de werknemers geen informatie over rechten en plichten krijgt van de arbodienst?


---
Kunt u tevens bevestigen dat uit het onderzoek blijkt dat bedrijfsartsen te vaak op de stoel van de werkgever zitten en dat bedrijfsartsen nogal eens te laat zijn met het opstellen van een plan van aanpak?

Antwoord 1, 2, 3 en 4:

Het rapport bevat een analyse van enkele honderden vragenlijsten ingevuld door mensen die hebben gereageerd op een oproep van FNV en het Breed Platform om gedurende een actieweek ervaringen met de Wet verbetering poortwachter te melden. Het rapport meldt zelf daarom ook dat het geen representatieve kwantitatieve gegevens bevat over alle werknemers die met de wet te maken hebben gehad, maar wel een kwalitatief beeld geeft van de aard van de ervaringen van degenen die de moeite namen te reageren. De aard van zo'n "meldlijn" brengt met zich mee dat vooral mensen met ongunstige ervaringen zich melden.
De vragen 2, 3 en 4, voorzover die betrekking hebben op alle werknemers die met de wet te maken hebben gehad, kan ik derhalve niet beantwoorden op basis van de uitkomsten van dit rapport.
Dat neemt niet weg dat ik, ook als is de omvang niet bekend, signalen serieus neem die wijzen op het voorkomen van ongewenste situaties.




---

AVB/VDB/03 70828


---
Zijn u andere signalen bekend die bovengenoemde uitkomsten van het onderzoek ondersteunen?

Antwoord:

Afgezien van eerdere soortgelijke onderzoeken op basis van klachten, heb ik geen signalen dat dergelijke klachten op grote schaal voorkomen.


---
Welke maatregelen bent u van plan te nemen om bovengenoemde problemen op te lossen?

Antwoord:

Er is een stuurgroep "Verbetering poortwachter" die tot taak heeft de uitvoering van de wet te volgen en waar nodig bij te sturen. In deze stuurgroep nemen deel werkgevers- en werknemersorganisaties, het UWV, de brancheorganisaties van arbodiensten en reïntegratiebedrijven, de cliëntenorganisaties en de beroepsorganisaties van de betrokken professionals. Ook de FNV neemt hieraan deel, en heeft het rapport met haar aanbevelingen ter bespreking aangeboden aan de stuurgroep. Ik wacht derhalve de aanbevelingen van de stuurgroep af om te bezien wat gedaan kan worden om dergelijke klachten te voorkomen.