Wereld Natuur Fonds Nederland

Dierenbibliotheek op site Wereld Natuur Fonds

15 september 2003

Vanaf vandaag is de dierenbibliotheek van het Wereld Natuur Fonds online. Op de internetsite http://www.wnf.nl/dierenbibliotheek/ kunnen van ruim 500 dieren allerlei gegevens worden opgezocht.

De gegevens staan op alfabetische wijze gerubriceerd maar kunnen ook worden opgezocht via de systematische indeling van het dierenrijk. Naast een foto en een korte informatieve tekst is van elk dier de soortnaam, de wetenschappelijke naam, de Engelse naam, de leefgebieden, soort voedsel en de gemiddelde haalbare leeftijd te vinden. Van sommige dieren is zelfs het geluid te horen. Via een zoekmachine kunnen de bezoekers de verschillende dieren opzoeken. Dagelijks worden nieuwe dieren door biologen van het Wereld Natuur Fonds toegevoegd; de komende maanden breidt de dierenbibliotheek uit naar gegevens van meer dan 1000 dieren. Bezoekers van de site kunnen, als er een dier ontbreekt, deze zelf inbrengen. Het Wereld Natuur Fonds beoordeelt en plaatst deze input van gebruikers.

In de dierenbibliotheek kunnen gebruikers:

* via verschillende wegen zoeken in het dierenrijk
* eigen favoriete dieren markeren

* snel de weg vinden naar 16 uitgebreid beschreven dieren (voor spreekbeurten)

* geluiden horen van 7 dieren (o.a. van de grizzly, gorilla, neushoorn en olifant)

* eenvoudig de weg vinden naar alle informatie over de diersoorten waar het Wereld Natuur Fonds zich speciaal voor inzet: mensapen, neushoorns, olifanten, reuzenpanda's, tijgers, zeeschildpadden en walvissen.

De dierenbibliotheek is zowel bedoeld voor een algemeen publiek als voor een meer deskundig publiek. Leerkrachten kunnen de database gebruiken voor hun lessen. Ook voor werkstukken en spreekbeurten is de database een handig naslaginstrument.

De dierenbibliotheek is gemaakt en vervolgens aan het Wereld Natuur Fonds geschonken door Michel Osenbruggen, directeur BIT uit Ede (zakelijke internetprovider). Het Wereld Natuur Fonds heeft de informatie bewerkt en verrijkt.

De dierenbibliotheek is een belangrijke aanvulling op de internetsite www.wnf.nl. Uit gebruikersonderzoek op de site blijkt dat bezoekers van de website vooral op zoek zijn naar informatie over dieren.