Gemeente Utrecht



2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
67 Vragen van mevrouw M.M.L.H. Anthony-Mossel
(ingekomen 16 september 2003)


Afgelopen zomer heeft de ANWB een onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit en veiligheid van zwembaden in Nederland.
Aquacentrum Den Hommel is ook onderzocht en kreeg het cijfer 2 van de ANWB. Dit cijfer was zo laag omdat, volgens de onderzoekers, de vloeren veel te glad waren en het toezicht door het personeel onvoldoende werd bevonden.
De reactie van veel zwembaden op de resultaten was vaak geldgebrek, waardoor niet voldoende toezicht gehouden kan worden.
In het geval van Den Hommel kan dit niet de reden zijn, aangezien de raad een aantal maanden geleden nog een aanzienlijk krediet heeft goedgekeurd, juist om de veiligheid te bevorderen.

Bovenstaande levert bij de SP fractie de volgende vragen op:
Is het college op de hoogte van dit onderzoek?
Is het college met de SP-fractie van mening dat de uitslag van het onderzoek bijzonder laag uitvalt voor Aquacentrum Den Hommel?
Hoe is het mogelijk, dat ondanks het extra geld voor veiligheid een zo lage score wordt behaald?
Wat gaat het college doen om de situatie bij Den Hommel te verbeteren en op welke termijn zijn deze verbeteringen merkbaar?


Antwoord van Burgemeester en Wethouders
(verzonden 7 oktober 2003)

1. Ja. Het college is op de hoogte van dit onderzoek.
2. Ja. Het college is van mening dat de uitslag van het onderzoek bijzonder laag uitvalt, maar tekent hierbij aan dat het gaat om een momentopname. ook de Provincie controleert intensief op de veiligheid van de Utrechtse zwembaden. Hoewel ook hier af en toe aandachtspunten uit naar voren komen, moeten wij constateren dat de opmerkingen van de Provincie niet in overeenstemming zijn met de bijzonder lage score van de ANWB.
3. Het krediet, dat enkele maanden geleden beschikbaar is gesteld, heeft te maken met de sociale veiligheid rondom het zwembad (entree, parkeerplaats), het tennispark en het gebouw van de Bridgebond. Het ging hier om de realisatie van sportpark Den Hommel.Deze aanpak is een succes. Het onderzoek van de ANWB was daar in het geheel niet op gericht. Dit spitste zich toe op het toezicht in het zwembad zelf en dan met name aan de rand van de diverse baden. Het gaat dan om de zogenaamde zwemveiligheid. De gedane investering heeft hier dus niets mee te maken.
4. Hoewel het toezicht altijd een momentopname betreft en enige nuancering bij de conclusies van het onderzoek op dit punt dan ook op zijn plaats is, hebben wij ook zelf reeds geconstateerd dat de kwaliteit van dienstverlening mede als gevolg van een krappe personeelsbezetting vaak matig is. Wij hebben onlangs een advies gekregen van de directeur van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling met voorstellen om hier kwantitatief en kwalitatief verbetering in aan te brengen. Dit advies is inmiddels in het College behandeld en de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling ontvangt hier in oktober informatie over. Als het gaat om de gladheid van de vloeren (eveneens genoemd in het onderzoek als knelpunt) doet zich hier een conflict voor met de richtlijnen voor het bouwen van zwembaden. Hier worden gladde tegels vereist in verband met de hygiëne (geen restvuil). Dit probleem is op korte termijn dan ook niet op te lossen.



---- --