De Unie


Laurus: Reorganisatie

16 september 2003 - Maandagavond zijn de vakbonden door de hoofddirectie geïnformeerd over hun voornemens een verdere reorganisatie te lanceren die vooral het personeel in de ondersteunende diensten en in de logistiek zal gaan raken.

Dinsdag is vooral gebruikt om te communiceren met de bezetting en op tal van plaatsen in het land zijn voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd waar het personeel inhoudelijk is geïnformeerd over de plannen (ik ga er dan ook van uit dat jullie inhoudelijk op de hoogte zijn).

De aanleiding c.q. de overweging vanuit de hoofddirectie is gelegen in de financiële resultaten c.q. de marktontwikkelingen en, hieruit voortvloeiend, de verhouding in de dalende omzetontwikkeling versus de omvang van de bezetting en de kosten die hierdoor worden opgeroepen.

De Unie kadergroep heeft woensdag kortgesloten over de situatie, dit is ook de reden waarom ik jullie nu schriftelijk informeer over de standpunten. We hebben al discussierend geconcludeerd dat de voornemens vanuit de bedrijfsoptiek te plaatsen zijn. De financiële basis binnen Laurus zal verstevigd moeten worden willen we continuïteit waarborgen. Waar we ons zorgen over maken is de breedheid in de aanpak want op veel fronten tegelijk zal in de komende periode binnen Laurus sprake zijn van reorganisatie en inkrimping van het personeelsbestand. In de eerste reactie overigens naar de werkgever is op dit punt geattendeerd en er is gewaarschuwd voor instabiliteit. Daarnaast willen wij uiteraard goed op de hoogte blijven van de voortgang van alle zaken die nu op ons afkomen maar daarover hieronder meer.
Ook moge volstrekt helder zijn dat degenen die getroffen worden door deze ingrepen niet benijdenswaardig zijn. We gaan ervan uit er voldoende vangnet is gecreëerd om de gevolgen voor de betreffende groep enigszins te verzachten maar het blijft, als het je persoonlijk treft, te allen tijde een uiterst vervelende situatie.

Procedureel is tussen de werkgever en de bonden afgesproken dat er op
1 oktober a.s. verder wordt gesproken, enerzijds over de voortgang (zie nogmaals verder hieronder) en anderzijds over de inhoud van het sociaal plan. Een lastige bijkomstigheid op dit moment is namelijk dat we op prinsjesdag de plannen van het kabinet tegemoet mogen zien en wat we ervan weten voorspelt het niet veel goeds. Zoals jullie wellicht weten staat de vervolg WW uitkering op de tocht en wil men daarnaast een eventuele WW-uitkering gaan korten op de ontslagvergoeding. Let op; dit zijn voornemens waarvan de impact binnen de politieke geledingen nog aan de orde moet komen maar we zullen bedacht moeten zijn op wettelijke wijzigingen die de intenties van het sociaal plan doorkruisen.

De plannen van de werkgever zullen in de vorm van deeladviesaanvragen in de komende periode worden voorgelegd aan de COR. Deze zal per onderdeel inhoudelijk toetsen en adviseren over de betreffende voornemens, daarna kan pas uitvoering worden gegeven aan het betreffende deelplan.
Binnen De Unie kadergroep zijn we van mening dat de samenwerking met de COR van groot belang is om de voortgang van weerskanten goed te kunnen blijven volgen. Binnen het sociaal plan is immers afgesproken dat de bonden per reorganisatie c.q. adviesaanvraag in het overleg met de werkgever zullen vaststellen of het sociaal plan integraal van toepassing is en welke systematiek qua ontslagvolgorde gehanteerd moet worden. Vooralsnog gaan wij ervan uit dat integrale toepassing van het sociaal plan breed aan de orde is (behoudens wijzigingen in de wettelijke regelgeving) en dat we verder uitgaan van het zogenaamde last in first out principe.

Met de kadergroep is verder afgesproken dat we elkaar na 1 oktober opnieuw bijpraten en we zullen op dat moment ook beslissen in hoeverre het houden van een ledenvergadering opportuun is. Mocht u in de tussenliggende tijd vragen hebben over uw persoonlijke situatie dan kunt u uiteraard contact opnemen met ondergetekende en ik zal jullie uiteraard na 1 oktober a.s. verder informeren.

Overigens De Unie heeft een redelijk aantal leden bij Laurus. Echter in een tijd van "relatieve" onzekerheid is een krachtige vakbond meer dan noodzakelijk. U kunt hieraan ook een bijdrage leveren. Spreek uw ongeorganiseerde collega aan en vraag hem/haar lid te worden van De Unie. Een aanmeldingsformulier sluit ik hierbij in.

Voor de komende periode veel wijsheid en sterkte,

Met vriendelijke groet

Peter Kelleter
bestuurder

* Intropagina Grootwinkelbedrijven

dinsdag, 16 september 2003