Provincie Noord-Brabant



Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

toch weer randstadbegroting

Tekorten in de miljoenennota voor Brabant

De economische situatie dwingt tot ingrijpen. Daarop concentreert de regering zich. Maar een samenhangende visie op de toekomstige ontwikkeling van Nederland en de regionale samenwerking ontbreekt. Behalve de Randstad worden de andere stedelijke netwerken van Nederland in de Rijksbegroting niet genoemd. Verder onderschat het kabinet het belang van Europa voor het regionaal beleid. Positief is de aandacht voor de vernieuwing van het landelijk gebied en de ecologische hoofdstructuur. De bezuinigingen op o.a. landinrichting en waterbeleid kunnen echter gevolgen hebben. Ronduit zorgelijk vinden GS het gebrek aan geld voor de jeugdzorg. Dat is de eerste reactie van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op de miljoenennota.

De Wet op de Jeugdzorg introduceert een recht op zorg. Gedeputeerde Staten staan daar achter. Maar omdat onvoldoende is nadacht wat het recht op jeugdzorg inhoudt en wat daarvan de gevolgen zijn, is er onvoldoende geld beschikbaar. Het Rijk kondigt nu al overleg met de provincies aan over de financiële beheersbaarheid van de jeugdzorg. Het College is bezorgd over de toekomstige kwaliteit en beschikbaarheid van de jeugdzorg.
Gedeputeerde Staten stellen verder vast dat het geld voor de extra impuls voor de jeugdzorg (E 30 miljoen in 2004, oplopend naar E100 miljoen in 2007) ook voor andere doeleinden wordt ingezet. Voor de ambulancezorg en de kleine ziekenhuizen komt er landelijk E50 miljoen extra beschikbaar. Onduidelijk is of daarmee ook de E7,5 miljoen die de regionale ambulancediensten in Brabant hebben E7,5 miljoen nodig hebben om de problemen op te lossen gedekt zijn.
Gedeputeerde Staten staan achter het voornemen van het kabinet om de wachtlijsten in de gezondheidszorg aan te pakken. De provincie heeft samen met ziekenhuizen en opleidingen in de gezondheidszorg een initiatief genomen dat daarin ingepast kan worden. De voorbereidingen voor deze Brabant Medical School liggen klaar voor uitvoering.


Brabantstad
Brabantstad is met ruim 1,5 miljoen inwoners het tweede stedelijk netwerk van Nederland. In de Rijksbegroting wordt het belang van stedelijke netwerken onderstreept. Er is nationaal ook meer geld voor mobiliteit beschikbaar. Toch wordt in de regeringsvoorstellen uitsluitend over de Randstad gesproken. Dat vinden Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant teleurstellend. Het kabinet lijkt hernieuwd te lijden aan een oude kwaal, een overmatige aandacht voor de Randstad oftewel de Deltametropool.
Brabantstad is een belangrijke economische motor van ons land. Een groot deel van de Nederlandse inspanningen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling worden in het bijzonder in Zuidoost Brabant gevonden. Bereikbaarheid is belangrijk en die staat voor Brabant en Brabantstad onder druk. Het beeld van het kabinetsbeleid is wisselend. De omleiding van de A4 bij Halsteren staat in de voorstellen, de aanleg van de A4 vanaf Dinteloord richting Roosendaal is niet terug te vinden. De aanleg van de A50 is nu deels gewaarborgd. De financiering van de Noordwesttangent bij Tilburg wordt naar achteren geschoven. Het College wijst op de noodzaak om de Ruit rond Eindhoven aan te pakken. Het uitstellen van de omleiding van de Zuid-Willemsvaart bij 's-Hertogenbosch is teleurstellend.
Het College vreest in de komende jaren een gebrekkige bereikbaarheid van West-Brabant door de combinatie van het opschorten van een onderzoek naar de capaciteitsproblemen op de A27 (Gorinchem) en het plan om de komende vier jaar groot onderhoud te plegen aan de Moerdijkbrug. Ook het onderhoud van de spoorwegen heeft gevolgen. Dat alles vraagt om regie.
Gedeputeerde Staten zijn tevreden dat het OV niet met extra bezuinigingen geconfronteerd wordt. De voorgaande bezuinigingsronde moet nog verwerkt worden. Er ontbreekt een visie op de rol van het OV. Het college wijst hier op het OV-netwerk Brabantstad dat een duidelijk concept op de toekomst van het openbaar vervoer in de stedelijke regio's biedt.
De forse teruggang in de gelden voor bodemsaneringen (E260 miljoen naar E160 miljoen landelijk per jaar) heeft grote gevolgen voor de vernieuwing van het stedelijk gebied.

Europa
Het kabinet stuurt aan op een verminderd beroep van Nederland op de Europese structuurfondsen. De inzet van Europese middelen in Brabant is van groot belang. De Stimulus-gelden zijn instrumenteel voor de vernieuwing van de regionale economie in het stedelijk gebied van Zuidoost Brabant geweest, de Ceres- en POP-programma's zijn noodzakelijk voor de financiering van de vernieuwing van het landelijk gebied. De bevordering van samenwerking met Vlaanderen is voor een grensprovincie als Brabant noodzakelijk. Het is van belang dat Nederland goed inspeelt op het 3e cohesierapport van de Europese Commissie dat eind dit jaar verschijnt.

Ruimtelijke ontwikkeling, revitalisering
Gedeputeerde Staten constateren dat het kabinet initiatieven neemt om de procedures rondom de ruimtelijke ordening te verminderen en de regelgeving te beperken. Dat past in de lijn die ook de provincie Noord-Brabant heeft ingezet. De voorstellen van het kabinet getuigen van aandacht en prioriteit voor de vernieuwing van het landelijk gebied, de revitalisering en de ecologische hoofdstructuur. Daarvoor komt landelijk de komende vier jaar E700 miljoen beschikbaar. Dit geld wordt echter maar ten dele in de reconstructiegebieden ingezet. Daar staat tegenover dat er sprake is van weinig aandacht en zelfs bezuinigingen voor groen in- en om de stedelijke gebieden, agrarisch natuurbeheer, de extensivering van de melkveehouderij, landinrichting en o.a. het waterbeheer en de rol van de agrarische sector daarbij. Dat kan gevolgen hebben voor de beschikbare middelen voor de reconstructie.




Provincie Noord-Brabant