GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 16 september 2003 14:19
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kabinet van Curatoren verklaart Verzorgingsstaat failliet

(16 september 2003)

Net nu de eerste tekenen van economisch herstel zich weer aandienen houdt dit Kabinet van Curatoren op Prinsjesdag een opheffingsuitverkoop van de Verzorgingsstaat. Met een recordbezuiniging van 17 miljard euro trekt men aan de financiële noodrem. U kent het bordje naast de noodrem in de trein: "misbruik wordt bestraft". Dat moet ook met dit kabinet gebeuren, omdat het stoer doen verkiest boven het veiligstellen van meer werk, betere dienstverlening en een eerlijke inkomensverdeling.

Balkenende & Zalm zien zich niet als braafste jongetjes, maar als stoerste binken in de Europese financiële klas. Door het luiden van de economische noodklok, hopen ze de aandacht af te leiden van de afbraak van werkgelegenheid & sociale zekerheid en het uitkleden van het ziekenfonds. De begroting bevat geen antwoord op de volgens - het SCP - nog scherper toegenomen onvrede in ons land. Sterker nog, het ongenoegen over de kwaliteit van zorg, onderwijs, openbaar vervoer, natuur & milieu zal met dit beleid nog verder oplopen.

De wereldmarkt bepaalt het economisch herstel. Een kabinet kan hooguit een trend versterken. Maar dit kabinet verergert de economische malaise, vernietigt reguliere én Melkertbanen en vergroot de inkomensverschillen. Waarom? Omdat Balkenende & Zalm vóór alles de Verzorgingsstaat een kopje kleiner willen maken. Balkenende hangt het geloof aan dat dit leidt tot meer liefdadigheid. Zalm wil vooral een mini-stelsel en kiest de ideologie van 'ieder voor zijn eigen'. Dat is een fatale ideologische combinatie. Zelfs de directeur van VNO/NCW spreekt over dogmatisch bezuinigen.

Juist de mensen die steun nodig hebben worden van twee kanten gepakt. Dit kabinet ontkoppelt niet alleen zodat veel mensen koopkracht verliezen, maar laat ze ook nog eens meer betalen voor hun gezondheidszorg, onderwijs of huurhuis. Topinkomens worden echter met de fluwelen handschoen van zelfregulering aangepakt. Onder Balkenende II zijn sommige mensen met een broekriem meer gelijk dan anderen. En mensen aan de top dragen geen broekriem, maar bretels.

Ook op het groene terrein is het weer kommer en kwel. Dat wat voor groen beter moet werken - openbaar vervoer, stads en streekvervoer ­ wordt gekort. Dat wat slecht is voor groen, de heilige lease koe, krijgt geld toe. Asfaltmachines mogen op volle toeren draaien, terwijl de treinreiziger in de kou staat. Het RIVM geeft aan dat groene doelen niet worden gehaald, schaamteloos wordt de milieuschuld naar onze kinderen doorgeschoven.

GroenLinks zal woensdag in haar tegenbegroting aantonen dat het veel beter kan. Door verstandiger om te gaan met de economische dip en grote milieuvervuilers te belasten scheppen wij meer werk, betere sociale, publieke en groene voorzieningen en eerlijke inkomensverhoudingen.

Femke Halsema

P.S. Op woensdag 17 september a.s. presenteert GroenLinks haar tegenbegroting om 9.45 uur in de Cappeyne van de Coppellozaal


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -