Provincie Zuid-Holland

Persbericht

16-09-2003
Provincie en 3B-gemeenten:
ruimte aan raden voor consultatieronde
vrijwillige fusie

De provincie Zuid-Holland stemt in met het verzoek van de gemeentebesturen van Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek om niet in november, maar in februari volgend jaar te besluiten over een vrijwillige fusie. De 3B-gemeenten krijgen van de provincie de ruimte om een consultatieronde te voeren over vrijwillige herindeling. Dat is de uitkomst van een bestuurlijk overleg tussen een delegatie van Gedeputeerde Staten en een delegatie van Burgemeester en Wethouders van de 3B-gemeenten.

Aanleiding voor het gesprek is het coalitieakkoord en het collegewerk-programma en de recent verschenen notitie Ontwikkelingen en ambities op lokaal niveau in Zuid-Holland 2003-2006. In de notitie geven GS aan nog steeds een voorstander te zijn van de vrijwillige fusie van de 3B-gemeenten per 2006.

GS hebben met de gemeenten in een goede sfeer gesproken over de stand van zaken en de voortgang in het vrijwillige fusietraject. De gemeenten hebben de provincie geïnformeerd over de initiatieven die de drie gemeenteraden hebben genomen. Zo hebben GS er kennis van genomen dat de gemeenteraden begin november 2003 zullen starten met een consultatieronde over de wenselijkheid van gemeentelijke herindeling.

Met de colleges van Burgemeester en Wethouders hebben GS er alle vertrouwen in dat uiterlijk februari 2004 door de raden een helder besluit zal worden genomen over de bestuurlijke toekomst van de 3B-gemeenten. Een vrijwillige fusie zou voor wat betreft GS in 2006 zijn beslag moeten krijgen.